Ga direct naar de inhoud

Wat merkt u van corona bij de Belastingdienst?

Publicatiedatum 27-03-2020, 9:14

Bijna iedere persoon en elk bedrijf wordt helaas geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Dat geldt ook voor de Belastingdienst. Wat zijn daarvan de gevolgen? Voor u, voor de maatschappij, maar ook voor onze medewerkers en organisatie?

Het allerbelangrijkst is nu natuurlijk dat iedereen gezond is en blijft, zowel thuis als op het werk. Om hieraan bij te dragen, werken zoveel mogelijk medewerkers van de Belastingdienst thuis. Gelukkig zijn ook in thuiswerksituaties de veiligheid en privacy van uw gegevens goed geborgd.

Tegelijk wil de Belastingdienst zo goed mogelijk bereikbaar blijven voor u en uw vragen en, daar waar dat kan, de gewone belastingzaken door laten lopen. Dit zal de komende periode niet altijd mogelijk zijn, uit voorzorg. Zo zijn onder meer de hulp bij het doen van aangiften, voorlichtingsbijeenkomsten en overleggen met fiscaal dienstverleners uitgesteld. Daar waar het kan, vinden de gesprekken telefonisch plaats. We vragen om uw begrip hiervoor. Lees ook de actuele informatie over onze bereikbaarheid via de BelastingTelefoon en andere servicenummers.

Ondersteuning

Om deze moeilijke tijden zo goed mogelijk door te komen wil de Belastingdienst burgers en ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Op belastingdienst.nl/coronavirus vindt u de laatste informatie over de uitvoering van alle regelingen die zijn getroffen door het kabinet.

Toeslagen en aangifte

Tegelijkertijd blijven veel zaken hetzelfde. Zo blijft de Belastingdienst toeslagen en voorlopige aanslagen op vaste tijdstippen uitbetalen en kunt u ook gewoon aangifte doen. We hopen dat u daaraan uw bijdrage kunt leveren. Door uw aangifte op tijd in te sturen als dat mogelijk is. Zo zijn de loonaangifte-gegevens van werkgevers belangrijk om uitkeringen aan zieke medewerkers uit te kunnen betalen en om gebruik te maken van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Lukt het niet op tijd?

En mocht het u als particulier of zzp-er niet lukken op tijd aangifte te doen? Dan kunt u eenvoudig uitstel aanvragen. Vraagt u voor uw aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei uitstel, dan krijgt u tot 1 september de tijd om aangifte te doen. U leest bij Uitstel aanvragen belastingaangifte 2019 hoe u dit doet. Had u een afspraak had om aangiftehulp te krijgen van de Belastingdienst, en is deze afspraak vanwege de coronacrisis uitgesteld? Dan regelen wij dat u automatisch uitstel krijgt voor het doen van aangifte.

De overheid doet er alles aan u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle veranderingen en maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Het overzicht vindt u op rijksoverheid.nl/corona en - specifiek voor ondernemers – op kvk.nl/corona. Hebt u specifieke vragen over belastingzaken? Check dan belastingdienst.nl/coronavirus.

Deel deze pagina