Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Bijzonder uitstel corona

Belastinguitstel voor ondernemers vanwege coronacrisis

Om ondernemers te ondersteunen in de moeilijke coronaperiode had het kabinet besloten dat zij vanaf 2020 bijzonder belastinguitstel konden krijgen. Ongeveer 400.206 ondernemers hebben daarvan gebruikgemaakt. De regeling stopte definitief op 31 maart 2022. Inmiddels zijn 266.369 ondernemers met een coronabelastingschuld met ingang van 1 oktober 2022 begonnen met het aflossen van die schuld in 60-maandelijkse termijnen.

Aanpassen betalingsregeling

Om ondernemers te ondersteunen kunnen ze een betalingsregeling van 5 jaar onder bepaalde voorwaarden verlengen naar 7 jaar. Daarnaast is het mogelijk om de maandelijkse aflossingen per kalenderkwartaal te betalen. Ook kunnen ondernemers gebruik maken van een eenmalige betaalpauze van maximaal 6 maanden.

Schulden- en Betalingenoverzicht

Vanaf voorjaar 2023 ontvangen alle ondernemers met een betalingsregeling van het bijzonder uitstel periodiek een schuldenoverzicht en een overzicht van de betaalde maandtermijnen. Zo hebben ze inzicht in hun openstaande schulden. Lees meer over het Schuldenoverzicht en het Betalingenoverzicht op Belastingdienst.nl.

Feiten en cijfers

ca. 178.040

Ondernemers met betalingsregeling bijzonder uitstel per 15 januari 2024.

€11.5 miljard

Aan totaal openstaande schulden bij de ondernemers per 15 januari 2024.

ca. 18%

Van de ondernemers heeft de schuld volledig afgelost
per 15 januari 2024.

ca. 21%

Van de resterende ondernemers loopt achter per 15 januari 2024.

Meer cijfers staan in het pdf-document 'Cijfers Betalingsregeling in verband met de coronacrisis'.

Tijdlijn (2020-2027)

 1. 1 mrt

  Start aanvragen uitstel van betaling

  Vanaf maart 2020 konden ondernemers uitstel van betaling aanvragen van opkomende belastingverplichtingen, waaronder loon- en omzetbelasting.

 2. 1 apr

  Voldoen aan verplichtingen

  Vanaf april 2022 moesten ondernemers weer voldoen aan hun nieuwe opkomende verplichtingen.

 3. 1 okt

  Start aflossen schuld

  Vanaf oktober 2022 moesten ondernemers starten met het aflossen van de opgebouwde coronaschuld volgens de betalingsregeling.

 4. 1 feb

  Brief herinnering betalingsregeling

  In februari 2023 stuurde de Belastingdienst een brief naar ondernemers die achterlopen ter herinnering aan de betalingsregeling.

 5. 1 apr

  Nieuwe brief naar ondernemers

  In april 2023 stuurde de Belastingdienst nogmaals een brief (rappelbrief) naar ondernemers met een forse achterstand met het verzoek om binnen 14 dagen de achterstand in te lossen.

 6. 1 jul

  Intrekkingsbrief naar ondernemers

  Ondernemers met een forse achterstand die eerder al de herinnerings- en rappelbrief ontvingen, kregen een intrekkingsbrief waarin staat dat hun betalingsregeling wordt ingetrokken,

  Ook werden er nieuwe rappelbrieven verstuurd naar ondernemers met een achterstand die nog niet eerder zijn benaderd.

 7. 1 sep

  Start invordering

  In september 2023 begint de invordering.

 8. 1 okt

  Einde betalingsregeling

  In oktober 2027 eindigt de betalingsregeling.

Proactieve benadering voor start aflossing

Op 1 april 2022 eindigde de mogelijkheid voor bijzonder uitstel. Vanaf 1 oktober 2022 startte ondernemers met het aflossen van de opgebouwde schuld.

Ondernemers kunnen alleen gebruik blijven maken van de betalingsregeling bijzonder uitstel als ze vanaf 1 oktober 2022 voldoen aan al hun nieuwe aangifte- en betalingsverplichtingen en vanaf 1 oktober 2022 de termijnen van de betalingsregeling op tijd betalen.

De Belastingdienst benaderd de ondernemers die nog niet zijn gestart met aflossen of onvoldoende hebben afgelost via bijvoorbeeld brieven en social media. Hierin vragen we ondernemers om te starten met het aflossen, een aanpassing aan te vragen of om aan te geven dat ze meer hulp nodig hebben. Daarnaast zijn deurwaarders vanaf mei 2023 op pad om met ondernemers te praten over de betalingsproblemen en een mogelijke oplossing.

Kom ook in actie

Bent u ondernemer en maakt u gebruik van de betalingsregeling voor de belastingschuld door het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis? En voldoet u niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling? Dan krijgt u een brief waarin wij aankondigen dat wij de betalingsregeling intrekken. Voorkom dit en kom nu in actie!

Ga naar belastingdienst.nl/bijzonderuitstel voor meer informatie of bel de BelastingTelefoon via 0800 – 0543.

Persvraag?

Bent u journalist en heeft u een vraag over het bijzonder uitstel of de betalingsregeling? Neem dan contact op met ons communicatieteam via e-mail pers@belastingdienst.nl.

Brieven Tweede Kamer

Bent u geïnteresseerd in de Kamerbrieven over het uitstel van belastingbetaling vanwege corona? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl

Laatste nieuws

Brief over intrekken betalingsregeling bijzonder uitstel coronacrisis