Ga direct naar de inhoud

Organisatie en taken

Publicatiedatum 09-06-2022
Buitenkant Belastingkantoor De Knoop

Bij de Belastingdienst werken bijna 25.000 mensen. Een groot deel van onze medewerkers heeft direct contact met burgers en bedrijven. Zij voeren de kerntaken van de Belastingdienst uit. De rest van de medewerkers werkt bij de facilitaire bedrijven, concerndirecties en corporate diensten binnen onze organisatie.

Corporate video Belastingdienst

In de video staan de dienstverlening en het maatschappelijke belang van de Belastingdienst centraal.

Uitgeschreven tekst

In deze video van de Belastingdienst wordt het verhaal van de voice-over getoond met beelden uit het dagelijks leven.

Op een echo zijn de contouren van een baby te zien.

VOICE-OVER: "Dit gaat over alles. Alles wat ertoe doet."

Een vrouw springt uit de cabine van een vuilniswagen. Zij loopt naar de achterkant van de wagen en helpt haar collega's met het legen van de containers.

VOICE-OVER: "Alles wat je door wilt geven. Alles wat je wenst voor de mensen die je dierbaar zijn."

Een man zit naast een vrouw in een rolstoel, ze lachen samen.

VOICE-OVER: "En wat van ons samen is."

Een vrouw stop haar stembiljet in een stembus. Een kind zit met zijn moeder in een tram. Ze scannen een OV kaart.

VOICE-OVER: "Van dagelijkse voorzieningen. Tot iconen in ons landschap."

Een vrouw laat een hond uit op een dijk. OP de dijk ligt een tweebaans asfaltweg. Aan beide kanten van de dijk uitgestrekt water. Wegwerkers werken in het donker aan een weg. De wals rijkt over het nieuwe asfalt. Ze werken door terwijl de zon op komt. In een museum genieten twee jongeren van kunst.

VOICE-OVER: "Dit gaat over alles. Dit gaat over ons allemaal."

Blauwe enveloppen met het logo van de Belastingdienst worden gevuld op een machine. Een man haalt er een stapel af en loopt er mee naar een postkar.

VOICE-OVER: "Met geld dat we met z'n allen via belastingen betalen. Het geld van ons allemaal.
is geld voor ons allemaal."

In een kantoor gebouw meldt een vrouw zich aan op een digitale zuil in de hal. een vrouw loopt door een gang en stapt een kantoor binnen voor een overleg met de collega's die aan tafel zitten.

VOICE-OVER: "Wij stellen de juiste bedragen vast en innen het. We maken het je steeds makkelijker om in één keer aan je verplichtingen te voldoen. "

Een vrouw zit met een tablet op de bank. Zij bekijkt de website van de Belastingdienst. In een callcenter is een man in gesprek aan de telefoon.

(GESPREK TELEFONIST)

VOICE-OVER: "En als je er nu niet uitkomt, is een beetje extra hulp nooit ver weg."

Een man groet een vrouw die in de hal op hem zit te wachten. Ze geven elkaar een hand en de man nodigt haar uit om mee te lopen. Een man zit in een café achter zijn laptop. Met behulp van een videoverbinding is hij in gesprek met een vrouw van de belastingdienst.

VOICE-OVER: "Maken we fouten, dan herstellen we die. We leren ervan om herhaling te voorkomen."

Op de servicedesk zijn mensen in gesprek achter hun computer en overleggen met elkaar. Door het raam hebben ze uitzicht op de Erasmusbrug in Rotterdam

VOICE-OVER: "Wij zijn de Belastingdienst. Wij dragen bij aan een financieel gezond Nederland. Voor ons allemaal."

Met de Erasmusburg in de achtergrond verschijnt het logo van de Belastingdienst. Daaronder de beeldtekst: Voor ons allemaal.

Hoe is de Belastingdienst georganiseerd?

De Belastingdienst is onderdeel van de Rijksoverheid. Onze organisatie is een directoraat-generaal (DG) van het ministerie van Financiën. De Belastingdienst zelf bestaat uit verschillende directies. Deze directies richten zich op een deel van de taken van de Belastingdienst. We onderscheiden 3 soorten directies binnen onze organisatie:

  • Primaire procesdirecties voeren elke dag de (uitvoerende) kerntaken van de Belastingdienst uit. Deze organisatieonderdelen worden aangestuurd door de directeur-generaal van de Belastingdienst. De volgende 7 directies voeren de kerntaken uit:
  • Concerndirecties zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit, kaders en het uitvoeringsbeleid. De plaatsvervangend directeur-generaal stuurt de concerndirecties aan.
  • Corporate diensten en Shared Service Organisaties voeren ondersteunende taken uit. Zij worden aangestuurd door de plaatsvervangend directeur-generaal.

Wat zijn de kerntaken van de Belastingdienst?

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het:

  • heffen, controleren en innen van rijksbelastingen, bijdragen zorgverzekeringswet, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen.
  • controleren of de wetgeving op het gebied van economische ordening wordt nageleefd. Bijvoorbeeld de controle op de deponeringsplicht van de jaarrekening en financiële integriteit.
  • opsporen en bestrijden van financiële fraude en belastingfraude.

Ontvlechting Belastingdienst

Het kabinet besloot in januari 2020 om de organisatieonderdelen Toeslagen en Douane te ontvlechten van de rest van de Belastingdienst. Zo wil de regering goede dienstverlening aan burgers en bedrijven kunnen verzekeren. Toeslagen en Douane maken daarom geen onderdeel meer uit van de Belastingdienst. Dit zijn nu zelfstandige onderdelen van het ministerie van Financiën.

Zie ook

Deel deze pagina

Op deze pagina