Ga direct naar de inhoud

Verhuld vermogen: belastingontduiking met buitenlands vermogen

De meeste mensen geven hun inkomen en vermogen netjes op. Maar sommigen proberen hun vermogen te verhullen. Vaak in het buitenland, om er in Nederland geen belasting over te betalen. De Belastingdienst brengt zoveel mogelijk van dit vermogen in beeld. Zodat de belasting alsnog netjes wordt betaald. En om te voorkomen dat andere mensen in de verleiding komen om belasting te ontduiken.

Belastingontduiking kost Nederlandse samenleving geld

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. De overheid bekostigt hiermee belangrijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en het aanleggen en onderhouden van (water)wegen, bruggen en dijken. Maar ook financiële regelingen worden met belastinggeld betaald. Zoals de kinderbijslag, bijstand voor mensen met geen of weinig inkomen en bijvoorbeeld steunmaatregelen tijdens de coronapandemie. Het is dus belangrijk dat iedereen netjes aan de belastingverplichtingen voldoet.

Samenwerken tegen belastingontduiking met buitenlands vermogen

De kans dat de Belastingdienst buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Dat komt door de internationale uitwisseling van gegevens en de eigen mogelijkheden om verhuld vermogen te achterhalen. Het is daarom vaak slechts een kwestie van tijd dat de Belastingdienst achter verhuld vermogen komt. Mensen die vermogen verhullen, worden gepast behandeld. Uiteindelijk behoort ook strafrechtelijke vervolging tot de mogelijkheden.

Opsporen van slimme, financiële en fiscale constructies

De Belastingdienst komt slimme constructies tegen om vermogen en inkomen te verbergen. Maar we hebben steeds meer mogelijkheden om dit geld op te sporen. Daarmee pakken we fikse overtredingen aan. We zien dat dit afschrikt.

Schoon schip maken lucht op

Het verhullen van vermogen is tegen de wet en daarom strafbaar. Gelukkig krijgen mensen vaak spijt of zijn ze terecht bang om te worden gesnapt. Zelf melden van verhuld vermogen lucht op en is altijd gunstiger dan betrapt worden. Zelf melden betekent alsnog belasting betalen met rente. En een boete.

Meld verhuld vermogen

Het verhullen van vermogen loont niet! Uiteindelijk vallen belastingplichtigen met verhuld vermogen door de mand.

Heeft u verhuld vermogen in Nederland of het buitenland? Dan kunt u zich melden bij het Verhuld Vermogen-centrum in Breda.

Wilt u een bezoekafspraak maken? Dat kan via e-mail: VhV.Centrum.Breda@belastingdienst.nl of door te bellen: 088 – 15 32 502

Postadres
Belastingdienst/Kantoor Breda
Team 24
Postbus 90121
4800 RA Breda

Actueel

29 Juli 2021

Vermogen verhullen loont niet; dat laten we zien

29 Juli 2021

Veruit de meeste belastingplichtigen geven hun inkomen en vermogen correct op. Maar er zijn uitzonderingen; sommige burgers of bedrijven houden geld buiten het zicht van de Belastingdienst. Wij laten zien dat dit niet loont. Door belasting te betalen, maken particulieren en ondernemingen de…
Tom Logtens

23 maart 2021

Blog: “Door samen met andere landen kennis te delen, is fraude effectiever te bestrijden”

23 maart 2021

Om internationale fraude te bestrijden, werken de fiscale opsporingsdiensten van 5 landen samen in de zogenoemde J5. FIOD-medewerker Tom Logtens leidt de J5-werkgroep ‘Data & Platforms’. In zijn blog vertelt hij over de kracht van internationaal gebundelde data-analyse. En over de FINtech-challenge die deze week start.

9 oktober 2020

Belastingdienst aanjager internationaal overleg grensoverschrijdende fiscale constructies

9 oktober 2020

Nederland wil bij de aanpak van belastingontwijking internationaal zo optimaal mogelijk samenwerken. Daarom organiseerde de Belastingdienst deze week een internationale online conferentie over de Europese Richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR/DAC6).  Vanaf 1 januari moeten intermediairs en belastingplichtigen  potentieel agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies melden. Een belangrijke stap om belastingontwijking te voorkomen.