Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Wat is verhuld vermogen?

Houdt iemand spaargeld, beleggingen of ander vermogen bewust buiten het zicht van de Belastingdienst? Dan spreken we over het verhullen van vermogen. Het kan gaan om vermogen in het buitenland, maar ook in Nederland. Naast het vermogen zelf, kijkt de Belastingdienst ook naar de herkomst ervan. Is dat bijvoorbeeld loon, omzet, provisie of een schenking of erfenis. Dan kan dat ook gevolgen hebben voor de belastingafdracht.

Vermogen is meer dan geld

Vermogen is niet alleen contant geld of geld dat op een Nederlandse of buitenlandse bankrekening staat. Tot vermogen behoren onder andere:

  • effecten
  • roerende goederen, zoals een jacht, auto’s en sieraden
  • onroerende goederen, zoals een huis, villa, grond, kantoorgebouw of een landgoed
  • kunst, crypto’s en nft’s (non-fungible tokens)
Boten in jachthaven

Verhullen van vermogen via financiële constructies

Het verhullen van vermogen heeft als doel om geen belasting te betalen over dat vermogen en/of de bron of het inkomen waardoor dat vermogen is ontstaan. Via ingewikkelde manieren (financiële of fiscale constructies) proberen sommige mensen te voorkomen dat te herleiden is waar geld of ander vermogen vandaan komt. Bijvoorbeeld door het vermogen in het buitenland onder te brengen, via een aparte besloten vennootschap (bv), aandelen of een stichting. Soms lopen constructies om vermogen te verhullen via meerdere landen.

Belastingplichtigen willen meestal gebruik kunnen maken van hun verhuld vermogen. Dat kan het startpunt voor onderzoek naar verhuld vermogen door de Belastingdienst zijn.

Zie ook

Deel deze pagina

Op deze pagina