Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanpak Verhuld Vermogen

De meeste mensen betalen netjes hun belasting. Toch is er een aantal belastingplichtigen die dat niet doen, doordat zij hun vermogen in het buitenland buiten het zicht van de Belastingdienst proberen te houden. Daarom heeft de Belastingdienst het programma Verhuld Vermogen opgezet. Hierin werken de Belastingdienst, de FIOD en het OM samen om verhulde vermogens in beeld te brengen en voor te zorgen dat hierover alsnog belasting wordt betaald.

In 2021 heeft de Belastingdienst hiermee 489 miljoen euro aan belasting, rente en boetes over verhulde vermogens opgehaald voor de samenleving. Hoe de aanpak van verhulde vermogens werkt, kun je bekijken in deze animatie en beluisteren via een podcast spotify of apple.

Uitgeschreven tekst

De meeste mensen die Belastingaangifte doen, geven netjes hun juiste inkomen en vermogen op. Maar dat gebeurt niet altijd.

Om minder belasting te betalen proberen sommige belastingplichtigen hun inkomen en vermogen te verhullen. Dit doen ze vaak in het buitenland.

Soms is dat hun eigen idee, soms van een kennis, of van een adviseur. Met het programma Verhuld Vermogen treedt de Belastingdienst hier tegenop. We maken duidelijk dat het verhullen van vermogen niet loont en proberen verborgen vermogen zoveel mogelijk in beeld te brengen. Zodat er alsnog belasting betaald wordt.

Om verhuld vermogen in kaart te brengen, maken we gebruik van verschillende informatiebronnen. Dit doen we onder andere met financiële gegevens die we voor dit doel uit het buitenland ontvangen. We werken samen met belastingdiensten van andere landen, de FIOD en het Openbaar Ministerie.

Vinden we op deze manier vermogen dat niet in Nederland is aangegeven? Dan nemen we contact op met de belastingplichtige. Zorgvuldigheid is dan nodig. Soms blijkt er sprake van een misverstand. Maar het komt ook regelmatig voor dat er opzet in het spel is.

Zelfs dan is er nog de mogelijkheid om alsnog openheid te geven over de herkomst en opbouw van het verhulde vermogen. De resterende belasting moet dan alsnog betaald worden. Mét rente én een boete.

Als de belastingplichtige echt niet wil meewerken en zijn vermogen blijft verhullen, dan kan uiteindelijk de rechter of strafrechter eraan te pas komen. Zo voorkomen we dat er geld buiten het zicht van de Belastingdienst wordt gehouden.

We willen bereiken dat dat iedereen zijn deel betaalt. En dat het niet loont om inkomen of vermogen te verhullen.

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina