Ga direct naar de inhoud

Blog: "Voor de invordering geldt nu: zo flexibel mogelijk zijn"

Publicatiedatum 03-04-2020, 10:26

Om burgers en bedrijven tegemoet te komen in de coronacrisis heeft het kabinet besloten dat we beslagleggingen tijdelijk stilleggen. En aan ondernemers kunnen we uitstel van betaling verlenen. Wat betekenen deze maatregelen voor het werk van invorderaar Robert Voorn?

Alle beslagleggingen zijn voorlopig inderdaad stilgelegd. Ik hoop dat we burgers en bedrijven zo door deze crisis heen kunnen helpen. We richten ons nu op de mensen waar beslag is gelegd en waar het is stilgelegd. Daar moeten mensen weer zo snel mogelijk over hun rekeningen en geld kunnen beschikken.

Onze deurwaarders gaan normaal gesproken naar burgers en bedrijven toe om beslag te leggen als dat nodig is. Vervolgens wikkelt het team waarin ik werk de hele zaak af. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet verkopen van de in beslag genomen goederen.

Uitstel van betaling

Naast de maatregel om beslagen stil te leggen, heeft het kabinet besloten om  voor iedere ondernemer uitstel van betaling te verlenen. Deze aanvragen – voor het uitstel langer dan 3 maanden – gaan wij beoordelen en beantwoorden. Ook faillissementen – en ik vrees dat dat er veel zijn de komende tijd, vragen aandacht. De Belastingdienst wordt hiervoor dan gevraagd als ‘steunvordering’.

We doen het invorderingswerk nu allemaal zo veel mogelijk vanuit huis, zodat we onnodig reizen en contact voorkomen. Omdat ik dichtbij kantoor woon ben ik degene die voor ons team de brieven print op Belastingdienstpapier, onderteken en verzend.

Maximale steun

Met het pakket aan maatregelen is er denk ik maximale steun. Maar vooral ondernemers waar het al wat minder mee ging, voor de coronacrisis, zullen het niet allemaal redden. Ik vind dat enorm triest. Alle vragen van klanten, bijvoorbeeld voor betalingsregelingen, proberen we binnen de regels te behandelen. Vaak is er met enige creativiteit maatwerk te leveren. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met mogelijkheden en onmogelijkheden van burgers en bedrijven. Het motto is: flexibel zijn waar het kan en optreden als het echt moet of echt niet anders kan.’

Robert Voorn
medewerker incasso

Ben je nieuwsgierig naar het werk van de Douane en Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl

Deel deze pagina