Ga direct naar de inhoud

Blog: “Taxaties van bedrijfspanden doe ik nu vanuit huis”

Publicatiedatum 19-05-2020, 11:39

Als een inspecteur twijfelt over de juiste waarde van een pand, klopt hij bij Laurens Abbink aan. Hij is taxateur bedrijfsmatig vastgoed bij het team Waardeonderzoek. “Ik beoordeel op verzoek van inspecteurs de waarde van zeer uiteenlopende onroerende zaken. Denk aan restaurants, vakantieparken, jachthavens, winkelpanden en kantoren. Door corona doe ik de taxaties nu vanuit huis.”

Ik beoordeel het taxatierapport dat de inspecteur van de belastingplichtige heeft ontvangen. Hoe is de externe taxateur tot de waarde van het pand gekomen? Wordt het pand verhuurd of niet? Een taxatie is nodig om de hoogte van de belastingaanslag te berekenen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een pand of bij de staking van een onderneming. Er zijn ontzettend veel factoren van invloed op de waarde van vastgoed. Een extra beoordeling is belangrijk, helemaal als het om een incourant of exploitatiegebonden object gaat.

Achterstallig onderhoud

Om de waarde van een pand te beoordelen maak ik gebruik van diverse bronnen: referentiepanden, kengetallen, kadastrale kaarten, bestemmingsplannen, vastgoedwebsites, luchtfoto’s van verschillende jaren, verkoopbrochures en marktinformatie. Normaal gesproken ga ik op pad om het pand te bezichtigen. Want in een taxatierapport kan staan dat er achterstallig onderhoud is, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt. Is het dak wel zo slecht als beschreven? Ook de ligging van een pand is erg belangrijk voor de waarde. Ligt het pand in een nieuw ontwikkeld gebied of op een oud bedrijventerrein? Hoe is de bereikbaarheid en de ontsluiting?

Vanuit huis

Sinds de coronacrisis kan ik de panden niet meer ter plekke taxeren. Misschien dat nu de corona-maatregelen versoepelen dit binnenkort weer kan. Tot dat moment werk ik in ieder geval vanuit huis en beoordeel ik de panden vanachter de computer. Dit gaat eigenlijk hartstikke goed, omdat ik gebruik kan maken van veel openbare bronnen. Voor de ligging van een pand heb ik bijvoorbeeld een applicatie waarbij ik luchtfoto’s en bestemmingsplannen over kadastrale kaarten kan leggen. Mijn werk loopt dus gewoon door.

Snel inzicht

Externe taxateurs mogen nu wel een pand bezichtigen als er verder niemand aanwezig is. Omdat externe taxateurs en inspecteurs hun werk kunnen blijven doen, lopen mijn opdrachten om de taxatierapporten te beoordelen zo door. Uiteraard hoop ik ook zelf weer snel op pad te mogen, maar tot die tijd doe ik mijn werk grondig vanuit huis. Zodat een belastingplichtige snel inzicht heeft in de juiste waarde van zijn pand.

Laurens Abbink
Taxateur bedrijfsmatig vastgoed

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl

Deel deze pagina