Ga direct naar de inhoud

Aanvullende fiscale maatregelen in verband met coronacrisis

Publicatiedatum 24-04-2020, 16:52
Het Ministerie van Financiën

Het kabinet kondigt, mede naar aanleiding van moties in de Tweede Kamer en signalen van burgers, ondernemers en belangenorganisaties een aantal aanvullende tijdelijke fiscale maatregelen aan om problemen op te lossen waar zij tegenaan lopen door het coronavirus. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer.

Doel van de maatregelen is zo snel mogelijk hulp bieden aan de ondernemers en ervoor te zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, dat zelfstandigen een overbrugging krijgen en ondernemers kunnen blijven beschikken over liquiditeit.

Ondernemers helpen

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: “Bij het begin van deze coronacrisis zijn er direct forse belastingmaatregelen genomen om ondernemers snel te ondersteunen. Veel ondernemers maken hier gebruik van. De crisis duurt langer dan we allemaal zouden willen. Daarom kijken we voortdurend naar wat we nog meer kunnen doen om zoveel mogelijk ondernemers te helpen om het vol te houden. Zo zou het heel onrechtvaardig zijn als zzp’ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek zouden verliezen. Zeker als je nu gedwongen geen werk hebt terwijl je het normaal met dit mooie weer juist heel druk hebt, zoals zzp’ers in de horeca.”

Maatregelen

Het gaat om de volgende maatregelen

  • verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling (vennootschapsbelasting);
  • versoepeling van het urencriterium (inkomstenbelasting);
  • verhoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (loonheffingen);
  • mogelijkheid tot het vormen van een fiscale coronareserve (vennootschapsbelasting);
  • uitstel van inwerkingtreding wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap (vennootschapsbelasting);
  • Betaalpauze hypotheek: tijdelijk uitstel van hypotheekbetalingen zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek (inkomstenbelasting)

De maatregelen worden zo spoedig mogelijk uitgewerkt. Informatie hierover wordt gepubliceerd op de aparte coronawebsite van de Belastingdienst. Daar vindt u een overzicht van de bijzondere maatregelen die wij tot nog toe hebben genomen.

Zie ook

Deel deze pagina