Ga direct naar de inhoud

Speciale aandacht voor zeer vermogende personen

Publicatiedatum 15-06-2020, 9:25

De Belastingdienst heeft een speciaal team dat zich richt op de 1.500 rijkste families in Nederland. Met deze aanpak volgt de Belastingdienst een advies van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO). Vanwege het fiscale belang en de fiscale complexiteit is het nodig om speciale aandacht te besteden aan zeer vermogende personen, stelt de OESO.

“Het is belangrijk dat wij deze groep goed in beeld hebben. Daardoor zijn wij een goede gesprekspartner voor hen bij ingewikkelde belastingvraagstukken, maar we kunnen ook snel ingrijpen als dingen niet goed gaan”, zegt Jan Bijmans, programmamanager Zeer Vermogende Personen (ZVP).

“De Belastingdienst wil het makkelijker maken voor mensen die het goed willen doen en juist lastig voor mensen die hun verplichtingen niet willen nakomen. Het programma ZVP sluit daarbij aan.”

Gevarieerde groep

Zeer vermogende personen zijn vaak mensen met familiebedrijven die al generaties lang in de familie zijn. Maar het kunnen ook jonge multimiljonairs zijn, die veel geld verdiend hebben in de profsport, in de amusementssector of met succesvolle high-techbedrijven waarmee ze naar de beurs gingen. Vaak hebben ze niet alleen geld en bezittingen – variërend van verschillende bv’s en aandelenportefeuilles tot luxe zeiljachten, villa’s, landgoederen, een kunstverzameling of een eigen museum – in Nederland, maar ook in het buitenland. “Je kunt je voorstellen hoe ingewikkeld het financiële plaatje er dan uit ziet”, vertelt Bijmans. “Niet voor niets hebben zeer vermogende personen altijd kundige fiscale adviseurs.”

Deskundig advies

Volgens Bijmans hebben de meeste vermogende families vooral behoefte aan een uitleg van de wet en daarmee zekerheid. Ze willen bijvoorbeeld weten hoeveel belasting er betaald moet worden als hun bedrijf in handen van hun kinderen komt. Of als ze een miljoenenjacht invoeren in Nederland. Of wat het belastingtechnisch betekent als ze hun kunstverzameling aan een museum willen schenken. Of als ze een goededoelenstichting willen oprichten. “Daarover kunnen ze in overleg met onze deskundigen”, zegt Bijmans.

Hij vertelt dat rijke families soms belastingadviseurs hebben die “scherp aan de wind zeilen” en alles uit de kast trekken om zo min mogelijk belasting te betalen. “Zij verzinnen soms dingen die pertinent niet kunnen. Daarom praten wij het liefst ook met de zeer vermogende personen zélf. Wat willen zij precies?. Uiteraard wel binnen de kaders van wet- en regelgeving.”

Zicht op wat er speelt

Het mooie van deze aanpak is dat de Belastingdienst goed zicht heeft op wat er speelt. “Zo kunnen we deze groep precies de aandacht geven die nodig is. Dienstverlenend als het kan, en op onze strepen staan als het moet. Als je alleen maar een harde handhavingslijn inzet, jaag je mensen naar het buitenland en kan de compliance (het naleven van de geldende wet- en regelgeving) achteruit gaan. Het gaat dus om de combinatie.”

Meer informatie

Deel deze pagina