Ga direct naar de inhoud

Samenwerking FIOD en TU Delft om fraude te bestrijden

Publicatiedatum 02-04-2020, 16:36

Met de samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en de FIOD vinden wetenschap en opsporing elkaar in de strijd tegen digitale en financiële fraude. De inzet is om de wetenschap te bevorderen en de slagkracht in het optreden tegen financiële fraudeurs te versterken.

TU Delft en de FIOD hebben een gezamenlijke onderzoeksagenda opgesteld. Onderzoekers en studenten van de TU Delft krijgen een vaste plek bij de FIOD, waardoor zij zowel volgens de veiligheidsvoorschriften van de FIOD, als met wetenschappelijke standaarden kunnen werken aan het gezamenlijke onderzoeksproject.

Datagedreven

Rolf van Wegberg is projectleider bij TU Delft: “We brengen in dit project 2 werelden bij elkaar: de wetenschap en de opsporing, en tegelijkertijd ook de technische studenten bij de medewerkers van de FIOD. Normaal gesproken werkt iedere student aan zijn of haar eigen project. Nu werken we samen aan een onderzoeksprogramma waarin meerdere afstudeerders tegelijk worden ingebed bij de FIOD.”

Volgens FIOD-teamleider Terry Hartsinck heeft de FIOD grote behoefte aan dit technisch talent. “Door de samenwerking halen we de wetenschap letterlijk in huis. Hierdoor kunnen we werken aan ons gezamenlijke doel: het effectief en efficiënt opsporen van financial cybercrime. Het is mooi om te zien hoe de eerste resultaten nu al met succes worden toegepast in de opsporingspraktijk.”

Lees meer over het hoe en waarom van deze samenwerking op Fiod.nl of in dagblad Trouw.

Science

Het programma FIOD Science zoekt sinds 2017  de samenwerking met hogescholen, universiteiten en kennisinstituten om nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen in te zetten voor een effectievere opsporing.

Zo onderzochten 3 TU-afstudeerders in 2018-2019 het fenomeen dark markets. Ze brachten deze marktplaatsen in kaart en onderzochten wat de FIOD er tegen kan doen. Daarbij ontwikkelden zij methodes om centrale spelers op deze markten, zoals witwasdienstverleners te identificeren en om crimineel vermogen wetenschappelijk onderbouwd te ontnemen.

Deel deze pagina