Ga direct naar de inhoud

Mensen die hulp bij aangifte vragen krijgen automatisch uitstel van aangifte

Publicatiedatum 23-04-2020, 13:50
Klanten kunnen telefonisch en online hun vragen stellen over de aangifte inkomstenbelasting

De Belastingdienst komt mensen tegemoet die gebruik maken van hulp bij het doen van hun aangifte. Mensen die voor deze ondersteuning een DigiD-machtigingscode hebben en nog geen aangifte hebben gedaan, krijgen automatisch uitstel voor het doen van aangifte tot 1 september.

Jaarlijks maken veel mensen gebruik van hulp bij de aangifte. Onder andere bij de Belastingdienst zelf, of bij vak- en ouderenbonden en maatschappelijk dienstverleners. Mensen die deze hulp krijgen hebben een DigiD-machtigingscode: een code die anderen machtigt om aangifte te doen.

Minder hulp bij aangifte door corona

De hulp bij aangifte kan door de coronacrisis op veel plekken niet doorgaan. Hierdoor  is het voor mensen die hier normaal gesproken gebruik van maken moeilijker om de aangifte (op tijd) te doen. Daarom moeten zij uitstel aanvragen. De Belastingdienst begrijpt dat sommige mensen dat moeilijk vinden. Daarom geeft de Belastingdienst mensen die een DigiD-machtigingscode hebben én nog geen aangifte hebben gedaan automatisch uitstel tot 1 september 2020. Zij hoeven hier zelf niets voor te doen.

Eerder kregen mensen die een afspraak met de Belastingdienst hadden gemaakt voor hulp bij de aangifte al automatisch uitstel.

Ondernemers

Het automatische uitstel geldt niet voor ondernemers. Ondernemers met een DigiD-machtigingscode behoren niet tot een kwetsbare groep en kunnen zo nodig zelf uitstel aanvragen. Op deze manier levert de Belastingdienst maatwerk voor hen die dit nodig hebben.

Aangifte doen kan tot 1 mei

Ondanks de omstandigheden hebben inmiddels zo'n 8 miljoen burgers en ondernemers hun aangifte al gedaan. Mensen hebben tot 1 mei om aangifte te doen. Maar de Belastingdienst snapt dat niet iedereen daar tijdig aan toe komt. Uitstel aanvragen kan tot 1 mei, op Belastingdienst.nl/aangifte of via de Belastingtelefoon.

Deel deze pagina