Ga direct naar de inhoud

Blog: ‘Handschoentjes aan en mondkapje op’

Publicatiedatum 10-04-2020, 11:00

Forensisch onderzoeker Kirsten doet dagelijks sporenonderzoek in het laboratorium van de FIOD. In haar blog vertelt ze over de gevolgen van corona voor haar werk en over de mooie actie om mondkapjes te doneren aan 2 ziekenhuizen en een huisartsenpraktijk. "Superfijn dat we zo als organisatie iets kunnen doen."

Mijn ouders werken in de zorg en zo wist ik uit eerste hand van het tekort aan beschermingsmiddelen. In ons FIOD-lab zijn veel materialen die in de huidige coronacrisis daar goed van pas komen. Ik had toevallig een paar maanden terug een grote voorraad besteld. En hoe meer corona in het nieuws kwam, hoe heftiger het binnenkwam. Als organisatie wilden we graag iets doen. We doneerden een flinke voorraad mondkapjes, wegwerpjassen en desinfectiemiddelen aan 2 ziekenhuizen en een huisartsenpraktijk.

Vingersporen

We houden nog voldoende voorraad om zelf veilig te kunnen werken. Mijn werk bestaat uit sporenonderzoek op locatie of in het lab. Ik doe testen en ik zoek naar vingersporen op binnengebrachte materialen. Zo beoordeel ik of we met drugs te maken hebben. Ook onderzoek ik de verpakkingen van de drugs op vingersporen. Laatst nog vond ik naast de vingerafdrukken van de al aangehouden verdachte, nog andere vingerafdrukken. Zo krijgen we weer andere spelers in zo’n zaak in beeld.

Om vingersporen uit te kunnen wisselen met andere landen, moeten we als laboratorium voldoen aan zogenoemde ISO-normen. Normaal gesproken komt jaarlijks een vakdeskundige uit Engeland over voor zo’n audit, maar door corona kon dat nu niet. We maakten daarom een video over ons werk en onze processen en spraken met facetime alles door. Best verfrissend om nu te zien hoe goed we dat eigenlijk digitaal kunnen oplossen.

Voorzorgsmaatregelen

Door corona kijk ik nu wel anders naar sporen. Kan er immers ook het coronavirus op zitten? Maar met dat soort risico’s kunnen we natuurlijk altijd al te maken krijgen. Vandaar ook ons protocol: handen ontsmetten met 70% alcohol, handschoentjes aan en mondkapje op. En we zijn nu in het lab uiteraard maar met een minimaal aantal mensen aan het werk. De administratie doen we vanuit huis.

Angst om zelf besmet te raken met corona heb ik niet echt. Ik ben eerder bang om anderen te besmetten. Met name ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Zoals premier Rutte zei: "Je leeft niet alleen voor jezelf, je leeft hier met 17 miljoen mensen." Dat is wat ik in mijn achterhoofd houd.

Kirsten, forensisch onderzoeker FIOD

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina