Ga direct naar de inhoud

Blog: "Aan de post zie ik hoe de 'lockdown' de economie raakt"

Publicatiedatum 15-04-2020, 11:41

In de postverwerking bij de Belastingdienst is het momenteel keihard werken. "Door de coronacrisis hebben we ons team gesplitst: een deel op kantoor en een deel verwerkt de digitale post thuis." Zo lukt het volgens Jocelyne el Khoury Boutros, specialist Documentaire Informatie Voorziening Zwolle, om alle belangrijke post op tijd te verwerken.

Het team Documentaire Informatie Voorziening Zwolle verwerkt zo’n 800 tot 1.700 binnenkomende poststukken per dag, zoals aangiftes, bezwaarschriften en verzoeken. Ook verwerken we alle uitgaande post. De postverwerking gaat door zoals van ons wordt verwacht. De afspraak is dat we de inkomende bezwaren en verzoeken binnen 24 uur verwerken. Tot nu toe gaat dat goed. Het grootste deel van de post van burgers en bedrijven is voor mijn collega’s binnen 24 uur digitaal opvraagbaar.

Wij werken op kantoor, want de post voor de Belastingdienst kunnen we natuurlijk niet bij ons thuis laten bezorgen. Het grootste deel van ons werk is fysiek: enveloppen openen, stempelen, beoordelen en scannen. Normaal werken we hier met zo’n 10 collega’s, maar we hebben het team nu gesplitst. De ene helft werkt thuis en doet het digitale werk, de andere helft blijft op locatie. Zo is de kans op besmetting het kleinst.

Meer aanvragen voor uitstel

We zien de laatste tijd meer verzoeken tot uitstel van betaling binnenkomen. Ook willen meer mensen hun btw-id opzeggen omdat ze hun bedrijf sluiten. Normaal krijgen we zo’n 6 aanvragen binnen per dag, nu zijn dat er 30 en ik verwacht helaas dat dat aantal alleen maar toeneemt. Ik vind het triest om te zien dat bedrijven faillissement aanvragen. Aan de post zie ik hoe de 'lockdown' de economie raakt. Die krijgt een dikke tik. Daar maak ik mij echt zorgen over.

Via de post kun je geen corona krijgen, dus daar ben ik niet bang voor. We letten goed op dat we de 1,5 meter afstand tussen collega’s bewaren. We moeten er soms behoorlijk hard aan trekken om ook de uitgaande post weer op tijd aan te kunnen bieden aan PostNL. Maar het lukt. Zo hoeven burgers en bedrijven wat onze post betreft, niets van de crisis te merken.

Jocelyne el Khoury Boutros
Specialist Documentaire Informatie Voorziening Zwolle

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina