Ga direct naar de inhoud

Belastingdienst ondersteunt fiscaal dienstverleners met grote corona-belactie

Publicatiedatum 03-04-2020, 17:03

Met economische en fiscale maatregelen ondersteunt het kabinet ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Naar aanleiding daarvan heeft de Belastingdienst MKB de afgelopen 2 weken proactief bijna 5.000 fiscaal dienstverleners gebeld. Tijdens die gesprekken werd gevraagd of de regelingen duidelijk waren en  of er knelpunten waren. De Belastingdienst ondersteunt met deze belactie fiscaal dienstverleners zodat zij ondernemers goed kunnen helpen.

Peter Bakker is één van de 77 accountmanagers en relatiebeheerders van de Belastingdienst die van 23 maart tot en met 3 april bijna onafgebroken getelefoneerd hebben. “Fiscaal dienstverleners reageerden blij verrast toen ze hoorden waarom ik belde”, vertelt hij. “Ik vroeg hen of regelingen van het kabinet voor getroffen ondernemers duidelijk zijn en of zij daarover vragen hebben. En ik verwees hen naar informatie op internet. Veel vragen gingen over het aanvragen van uitstel van betaling voor ondernemers. Ook noteerde ik wensen en knelpunten die zij door de crisis ervaren in hun verplichtingen naar de Belastingdienst, zodat we kunnen kijken of wij daarin iets kunnen betekenen.”

“Fiscaal dienstverleners hebben het erg druk”, vervolgt hij. “Ondernemers die in zwaar weer beland zijn, willen gebruik maken van de regeling en bevragen fiscaal dienstverleners daarover. Sommigen van hen komen door de hectiek in de knel.”

Telefoontje op het juiste moment

Eén van de fiscaal dienstverleners, die Peter aan de lijn kreeg, is Annemarie Wernink. Voor haar kwam het telefoontje op het juiste moment. “Het is een trieste tijd. Met veel van mijn klanten ging het juist goed. En nu worden zij hard getroffen door de crisis. Ik heb het zó druk met vragen van ondernemers dat ik niet aan ander werk toe kom.

Ik zat mij net af te vragen hoe ik het allemaal kan bolwerken, toen de Belastingdienst belde. Vragen over de regeling heb ik niet – die is duidelijk – maar toch deed het telefoontje mij goed. Het was een mentale opsteker! Ik vind het goed dat de Belastingdienst proactief met ons meedenkt en vragen beantwoordt, want ik merk dat andere fiscaal dienstverleners wel vragen hebben.”

Snel en duidelijk antwoord op vragen

De Belastingdienst wil alle vragen van fiscaal dienstverleners over de kabinetsregelingen snel en goed beantwoorden. Vragen zijn door de bellers genoteerd en worden beantwoord op het Forum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst. Knelpunten die fiscaal dienstverleners voorzien in de uitvoering van de regelingen zijn gebundeld en doorgegeven aan het Ministerie van Financiën, zodat bekeken kan worden of de huidige maatregelen aangepast moeten worden.

Peter: “Alle fiscaal dienstverleners die ik heb gesproken, heb ik op het hart gedrukt om te kijken op het Forum Fiscaal Dienstverleners. Als wij onduidelijkheden kunnen wegnemen, kunnen zij ondernemers op hun beurt beter helpen met de regeling en met het aanvragen van uitstel van betaling. We moeten het toch samen doen, zeker in deze tijden.”

Meer informatie over maatregelen

Deel deze pagina