Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Voortaan online automatische incasso voor voorlopige aanslag aanvragen

Om het betaalgemak van mensen verder te verbeteren, kunnen burgers vanaf deze maand voortaan online een machtiging voor automatische incasso aanvragen voor hun voorlopige aanslag.

Mensen kunnen de aanvraag indienen via het Overzicht betalen en ontvangen op de website van de Belastingdienst. Met dit overzicht zorgt de belastingdienst dat mensen hun geldzaken snel en eenvoudig digitaal kunnen regelen. Nu is daar een digitale incassomachtiging aan toegevoegd. Met deze machtiging regelt een burger dat de belastingdienst automatisch verschuldigde bedragen kan afschrijven.

Minder foutgevoelig

Op dit moment is de online aanvraag alleen mogelijk voor de voorlopige aanslagen voor inkomensheffing en de zorgverzekeringswet. Later dit jaar komt daar de motorrijtuigenbelasting bij.

Voorheen moesten burgers deze machtiging aanvragen via een papieren machtigingsformulier. Dat proces kost meer werk, meer papier en is foutgevoeliger. Bij de digitale aanvraag staan de gegevens meteen correct in de systemen. Een machtiging voor de voorlopige aanslag moet elk jaar opnieuw aangevraagd worden, zowel bij een schriftelijk verzoek als digitaal.

Vergroten betaalgemak

Na de online aanvraag van de machtiging verschijnt hiervan een bevestiging in het online overzicht. De aanvrager ontvangt daarnaast binnen 10 dagen een schriftelijke bevestiging. Het stopzetten van de automatische incasso kan nog niet via het online overzicht. Daarvoor kan de burger bellen met de BelastingTelefoon (0800 - 0543). Bij een gewijzigde voorlopige aanslag kan er wel meestal een nieuwe machtiging aangevraagd worden in het portaal. 

Stephan Antuma: “Dat we een digitale incassomachtiging aanbieden, is weer een belangrijke stap voor het vergroten van het betaalgemak van burgers"

Toevoegen middelen en mogelijkheden

Projectmanager Overzicht betalen en ontvangen, Stephan Antuma is in ieder geval blij met het resultaat: “Dat we een digitale incassomachtiging aanbieden, is weer een belangrijke stap voor het vergroten van het betaalgemak van burgers. Een volgende stap die we dit jaar willen zetten, is het aanbieden van de digitale incassomachtiging  voor de motorrijtuigenbelasting . Op het moment dat het goed loopt met de digitale incassomachtigingen, gaan we dat dit voor steeds meer belasting- en toeslagenzaken aanbieden.”

Met het Overzicht Betalen en Ontvangen (OBO) kun je als burger, ondernemer of intermediair gemakkelijker belastingzaken regelen op één plek. Na inloggen met Digid zien zie je welke bedragen je nog moet betalen of ontvangen. Betalen kan in veel gevallen via iDEAL. In het overzicht staat bijvoorbeeld:

  • openstaande en oorspronkelijke bedragen
  • uiterste betaaldatums
  • eventuele invorderingsrente
  • betaalgegevens
  • historie van betaalde bedragen, tot 2 jaar terug.
  • bevestiging Digitale Incasso machtiging

Het Overzicht betalen en ontvangen breidt stapsgewijs uit met meer belastingmiddelen en mogelijkheden.

Ook voegt het Overzicht betalen en ontvangen steeds meer soorten belastingen en mogelijkheden toe. Stephan: “Sinds vorig jaar kunnen mensen betalen via iDEAL voor inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, huur-, kinderopvang- en de zorgtoeslagen en het kindgebonden budget. Wij willen dat zo veel mogelijk uitbreiden.”

“Een andere ontwikkeling voor 2024 is om het voor intermediairs en bedrijvenmogelijk te maken om in te loggen op het overzicht via eHerkenning”, vervolgt Stephan. “En we werken aan DigiD-machtigingen voor hulpverleners of familieleden die een ander willen helpen met hun belastingzaken. Er staat dus nog veel op de rol. Zo blijven we onze dienstverlening stapsgewijs verbeteren.”

Meer informatie

Bekijk de pagina Overzicht betalen en ontvangen of lees de artikelen 'Nu snel en eenvoudig inzicht in belasting- en toeslagenzaken' en Steeds meer mensen regelen hun belastingzaken online.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina