Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Nu snel en eenvoudig inzicht in belasting- en toeslagenzaken

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat mensen hun belasting- en toeslagenzaken snel en makkelijk zelf kunnen regelen. Daarom ontwikkelden we het Overzicht betalen en ontvangen: hier ziet u in 1 oogopslag wat u nog ontvangt of terug moet betalen aan belastingen en toeslagen.

Het Overzicht betalen en ontvangen is niet nieuw. Eerder gaf het overzicht 2 belastingmiddelen weer: de inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet. Vanaf nu zien mensen ook de terug te betalen toeslagen terug. Het toevoegen van de te ontvangen toeslagen staat op de planning.

Sjoerd Tuinema, Digital Product Designer, werkte aan het overzicht. “De toevoegingen aan Overzicht betalen en ontvangen, zorgen ervoor dat gebruikers eenvoudig meer inzicht krijgt in hun financiële zaken.”

Duidelijkheid voor iedereen

“Mensen krijgen met het overzicht een duidelijk beeld van te ontvangen en te betalen bedragen, zonder filters of moeilijke handelingen. Daarnaast is direct actie ondernemen veel makkelijker. Rond de zomer komt bijvoorbeeld betalen met iDEAL beschikbaar, in plaats van handmatig overboeken. Handmatig overboeken vinden veel mensen omslachtig, omdat ze dan zelf gegevens moeten invullen en een foutje kunnen maken. Dat is begrijpelijk.”

Sjoerd Tuinema: “De toevoegingen aan Overzicht betalen en ontvangen, zorgen ervoor dat gebruikers eenvoudig meer inzicht krijgen in hun financiële zaken.”

Ook voor hulpverleners en onze medewerkers van de BelastingTelefoon of de balies en steunpunten, is het overzicht veel duidelijker. "De hulpverlener kijkt in hetzelfde overzicht mee. Hierdoor is het makkelijker om uitleg te geven”, zegt Sjoerd.

Judith is een van de gebruikers van het overzicht. “Ik vind het heel fijn dat je, waar dan ook, inzicht hebt in je belastingzaken. Bijvoorbeeld in mijn maandelijkse belastingteruggave. En de belastingaanslag over vorig jaar verwacht ik binnenkort ook te zien. Dat voelt heel toegankelijk en overzichtelijk.”

Blijven ontwikkelen

“Op de achtergrond blijft het team werken aan uitbreidingen van het overzicht”, vertelt Sjoerd. “Mensen vinden het nu heel overzichtelijk, dat is ook getest. En we zien ook de behoefte om álle belastingzaken op een rij te hebben en digitaal te regelen. Dat snappen we. Het is een uitdaging om al die data beschikbaar te maken.”

De (komende) uitbreidingen, zoals betalen met iDEAL en een overzicht van de te ontvangen toeslagen, zorgen ervoor dat mensen nog meer inzicht krijgen in hun financiële situatie. Zodat ze steeds meer zaken ook digitaal eenvoudig kunnen regelen.

Meer informatie

Bekijk de pagina Overzicht betalen en ontvangen.

Deel deze pagina