Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Verlenging voor mensen die hulp bij aangifte nodig hebben

De Belastingdienst biedt jaarlijks aan circa 50.000 mensen die dat nodig hebben persoonlijk hulp bij aangifte (Huba) op locatie. Vanwege de COVID-19-maatregelen is die persoonlijke hulp dit jaar opgeschort. Het uitstel voor het doen van aangifte voor de mensen die we nog niet op locatie konden helpen is daarom verlengd van 1 januari tot 1 mei 2021.


Deze persoonlijke hulp bij aangifte bieden we aan burgers met bijvoorbeeld onvoldoende fiscale of digitale kennis, een taalbarrière of een fysieke beperking. Niet alleen de Belastingdienst biedt hen hulp. Zo'n 500.000 burgers krijgen bij het invullen van hun aangifte hulp van maatschappelijke organisaties, zoals vakbonden, sociaal raadslieden en fiscaal studenten van hogescholen.

Gezamenlijk vormen wij een sociaal netwerk dat elk jaar honderdduizenden mensen helpt om op tijd en goed aangifte te doen. Ook mensen die nog aangifte moeten doen, en wachten op hulp van deze organisaties, krijgen verlenging tot 1 mei 2021.

Alternatieve hulp

Nadat de hulp bij aangifte op locatie vanwege corona al snel moest stoppen, begon de Belastingdienst met de telefonische hulp. Zo konden we nog ruim 25.000 mensen helpen met hun aangifte. Anderen hebben toch zelf, of met hulp uit hun omgeving, aangifte gedaan.

Een groep van circa 4.000 mensen wacht nog op hulp op locatie van de Belastingdienst voor het invullen van hun aangifte 2019. Zodra het kabinet de COVID-19 maatregelen versoepelt, bekijken we of we de hulp bij aangifte corona-proof kunnen opstarten en deze groep op een veilige manier kunnen helpen.

Op 1 maart start de aangifteperiode over 2020. Is het dan nog niet mogelijk is geweest om mensen fysiek te helpen, dan helpen we hen tegelijk met de aangifte 2019 en 2020. Daarnaast kunnen we mensen ook altijd telefonisch helpen.

Hulp nodig?

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor burgers en bedrijven. De verlenging van de aangiftetermijn is een van de vele maatregelen die de Belastingdienst heeft genomen om burgers en bedrijven te helpen.

Deel deze pagina

Op deze pagina