Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Steeds meer ondernemers betalen omzetbelasting en loonheffing met iDEAL

Onlineshoppers kennen al jaren het gemak van iDEAL: supersnel je aankoop afrekenen via je eigen bank. Bij de Belastingdienst betalen veel ondernemers inmiddels omzetbelasting en loonheffing met iDEAL. Zo voorkomen zij foute betaalbedragen, incorrecte rekeningnummers of missers in het betaalkenmerk. In 2021 ontvingen we als Belastingdienst 185.178 iDEAL-betalingen. Dit jaar staat de teller al op 315.000.

“De grootste winst van iDEAL is dat betalingen gemakkelijk en foutloos gaan”, verduidelijkt projectmanager MKB Paul Jairath. “Dat past in de missie van de Belastingdienst om aangifte doen en het betalen van belasting makkelijker te maken voor ondernemers.”

“En met iDEAL weten ook wij zeker dat het in één keer goed gaat”, vervolgt productmanager Betalingsverkeer Ulli van Kerkfort. “Achteraf corrigeren is vervelend en kan tijdrovend zijn. Iedereen die wel eens iets online heeft gekocht, kent het gemak van iDEAL. Je hoeft geen gegevens over te typen, het is aanklikken en klaar. Alle benodigde betaalgegevens zitten automatisch ingebakken.”

Meer dan 1 miljard

Ulli: “We begonnen heel klein in 2018. De eerste jaren ontvingen we een paar 1.000 iDEAL-betalingen. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 3 keer zoveel betalingen binnen als in 2020. Qua bedragen ontvingen we in 2021 meer dan 570 miljoen euro via iDEAL. Inmiddels zijn we dit jaar (tot en met augustus 2022) over 1 miljard euro gegaan.

“315.000 betalingen is natuurlijk een mooi aantal, maar de Belastingdienst ontvangt in totaal 45 miljoen betalingen per jaar”, benadrukt Ulli. “Het zou geweldig zijn als die allemaal met hetzelfde gemak betaald kunnen worden, maar zover is het nog niet.”

Ambities

Volgens Paul neemt het gebruik van de iDEAL-betaalmogelijkheid steeds meer toe. “Zoals Ulli al aangaf is het bijna verdrievoudigd sinds 2020. iDEAL biedt écht veel gemak voor de ondernemer. We hopen dit jaar daarom nog meer softwareontwikkelaars van boekhoud- en salarissoftware aan te laten sluiten. Zo maken we het samen makkelijker voor ondernemers.”

“We willen de iDEAL-functionaliteit ook aanbieden via het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zo ondersteunen we de ondernemers die zelf via het portaal aangifte omzetbelasting doen. Deze functionaliteit staat voor eind dit jaar gepland.”

Lees ook het Blog: “Ondernemers makkelijk en foutloos aangifte laten doen”

Deel deze pagina