Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Ondernemers makkelijk en foutloos aangifte laten doen”

Steeds meer ondernemers houden hun administratie digitaal bij. Tegelijkertijd zien we nog vaak vermijdbare fouten in de aangifte. “Zonde”, vindt Paul Jairath, projectmanager Belastingdienst MKB. “Boekhoudsoftware kan hier de oplossing zijn. Met ondernemers, softwareontwikkelaars en brancheorganisaties werken we samen om de administratie makkelijker te maken.”

“In mijn begintijd bij de Belastingdienst werkte ik aan de vooraf ingevulde aangifte voor particulieren. Persoonlijke informatie, loongegevens, hypotheekbedragen: het is niet meer voor te stellen dat je deze gegevens vroeger elk jaar opnieuw handmatig moest invullen. Voor de belastingaangifte van ondernemers valt er op dat vlak nog een hoop te winnen.

Fouten voorkomen


We zien regelmatig vermijdbare fouten in aangiftes. Bijvoorbeeld omdat ondernemers niet alle mogelijkheden van de software kennen of gebruiken. Ze vullen zelf hun aangifte in, terwijl het programma dat standaard voor ze kan doen. Of ze houden hun administratie op papier bij.

Mooiste zou zijn als echt alle belastingzaken onderdeel worden van de digitale administratie van de ondernemer. Om dat te bereiken, werken we samen met softwareontwikkelaars. We willen ondernemers zo beter ondersteunen bij het nakomen van hun verplichtingen. Zo hebben ze ook eerder zekerheid over de financiële belastinggevolgen van het zakendoen en voorkomen we dat we ze moeten lastigvallen met een brief over correcties.

Met iDEAL betalen


Een mooi voorbeeld van hoe we meer gemak voor de ondernemer willen aanbieden, is de mogelijkheid om de omzetbelasting en loonbelasting met iDEAL te betalen. Er zijn meerdere aanbieders van boekhoudsoftware die deze iDEAL-betalingen ondersteunen. We hopen volgend jaar nog meer ontwikkelaars van boekhoud- en salarissoftware aan te laten sluiten. Zo maken we het makkelijker voor onze gemeenschappelijke klant.

Daarnaast staat de iDEAL-functionaliteit in 2022 gepland om aan te bieden via het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarmee ondersteunen we ook de ondernemers die zelf via het portaal aangifte Omzetbelasting doen.

Gegevensuitwisseling


Ook stimuleren we het gebruik van de standaard Referentie Grootboekschema (RGS). Laatst nog tijdens de ‘Dag van de RGS’ informeerden we softwareontwikkelaars en fiscaal dienstverleners over de voordelen. Het maakt bijvoorbeeld gegevensuitwisseling tussen de administratiesoftware van de ondernemer en de Belastingdienst eenvoudiger. Zo verminderen we ook weer de kans op fouten in aangiftes. En als er fouten zijn, dan kunnen we deze eerder opsporen.

Automatische Winstaangifte


Het tegengaan van fouten is niet het enige doel. ‘Aangifte doen’ moet vooral zo makkelijk mogelijk zijn. Daarom bieden we zzp’ers die zelf aangifte doen, de ‘Automatische Winstaangifte’ aan. Vanuit de boekhoudsoftware zorgt een koppeling met het portaal van de Belastingdienst dat het winstdeel automatisch in de aangifte inkomstenbelasting komt. Een aantal softwarepakketten ondersteunt dit op dit moment. Vanuit de Belastingdienst overleggen we met andere ontwikkelaars of ook zij dit kunnen overnemen.

Rekenmodule en fiscale hulp


Op allerlei manieren proberen we het samen met ontwikkelaars beter te maken voor de ondernemer. We werken nu bijvoorbeeld aan een rekenmodule 'Vpb-aftrek elders belast'. Met deze module willen we voorkomen dat in meerdere landen, dus dubbel, belasting wordt geheven. Als deze proef slaagt, dan komt dit daadwerkelijk in de software.

Daarnaast bieden we in administratiesoftware informatie over belastingonderwerpen aan. Hierdoor zijn ondernemers tijdens het doen van hun administratie, beter op de hoogte van hun belastingrechten en -plichten.

Aansluiten bij de praktijk


Met al deze initiatieven sluiten we steeds beter aan bij de praktijk van de ondernemer. Daarvoor werken we samen met ondernemers, fiscaal dienstverleners, softwareontwikkelaars en branche- en koepelorganisaties. En ook met de Kamer van Koophandel, het CBS en banken, Logius en Digicampus. Zo verbeteren we samen de kwaliteit van de ingevulde aangiftes en zijn wij minder tijd kwijt aan het corrigeren. Dat is goed voor de ondernemer en voor ons. Mooi als beide belangen zo samenkomen.”

Paul Jairath,
projectmanager Belastingdienst MKB

Deel deze pagina

Op deze pagina