Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

"(Startende) ondernemers helpen we graag op weg"

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) bezocht 13 juni 2022 het dienstonderdeel ‘Midden- en Kleinbedrijf’(MKB) van de Belastingdienst. Zij zijn verantwoordelijk voor het heffen, innen en controleren van de belastingen van ondernemers. Via verschillende fora, websites en kanalen wil de Belastingdienst de juiste persoonlijke hulp en ondersteuning bieden.

Bouwen aan het vertrouwen van burgers en ondernemers is de rode draad van de Belastingdienst voor de komende jaren, beschreven in het Jaarplan Belastingdienst 2022. Om dit goed te doen is het belangrijk dat de Belastingdienst problemen en knelpunten vroegtijdig signaleert en zorgt voor praktische oplossingen. Zo helpen we (startende) ondernemers goed op weg.

Belevingswereld centraal

Algemeen directeur MKB Berry Roks: "MKB-ondernemers werken hard en leveren een positieve bijdrage aan onze economie. Ze investeren in duurzaamheid, werkgelegenheid en onze samenleving. Daarom willen we in verbinding staan met ondernemers en hun fiscaal dienstverleners. Dat begint bij het centraal zetten van hun belevingswereld en vakmanschap in ons werk."

Startende ondernemers

"Dat doen we onder andere door onze verschillende fora en websites. Via de website 'Goede Start Belastingdienst' zorgen we ervoor dat startende ondernemers stap voor stap vertrouwd raken met belastingzaken. Om hen goed op weg te helpen met belastingen, bieden we in de nieuwe startersbenadering van MKB verschillende diensten aan. Ze kunnen terecht bij webinars, de website en de livechat voor vragen. Daarnaast draait in Rotterdam een proef met het fysieke ondernemersplein van de KVK waar startende ondernemers vragen kunnen stellen."

Minder fouten door iDEAL

Tijdens het werkbezoek kwam programmamanager MKB Jeroen van Hulten met een belangrijke nieuwtje. Naast een aantal softwareontwikkelaars die dit al hebben, maakt nu ook softwareontwikkelaar Exact betalen van de omzetbelasting via iDEAL in hun fiscale aangiftesoftware mogelijk. "De grootste winst van iDEAL is dat betalingen gemakkelijk en foutloos gaan", vermeldt Jeroen. "Dat past in de missie van de Belastingdienst om aangifte doen en het betalen van belasting makkelijker te maken voor ondernemers. Met iDEAL weten we ook zeker dat het in één keer goed gaat. Achteraf corrigeren is namelijk erg vervelend en kan tijdrovend zijn. Iedereen die wel eens iets online heeft gekocht, kent het gemak van iDEAL."

Ook productowner Hendrik Sietzema van Exact is hier trots op. "De oplossing is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met de Belastingdienst. Ondernemers kunnen BTW-aangiftes na goedkeuring nu direct betalen. En dat niet alleen… je kan dit doen ongeacht welk boekhoudpakket je gebruikt. Wel zo gemakkelijk dus!"

Input voor verbeteringen

Daarnaast heeft de Belastingdienst verschillende fora beschikbaar, zoals Forum Fiscaal Dienstverleners of Forum Salaris. Hier halen we waardevolle signalen op voor de verbetering van onze werkprocessen. Dat kunnen we dan gebruiken voor praktische oplossingen in het toepassen van de wet- en regelgeving. Door deze signaalfunctie kunnen we vroegtijdig acties uitzetten en procesverbeteringen aanbrengen. Dat allemaal met de input van verschillende ondernemers en fiscale dienstverleners van Nederland.

Deel deze pagina

Op deze pagina