De aangifteperiode zit er weer op
Publicatiedatum 09-05-2022, 13:20
Dit jaar zijn 8,3 miljoen mensen uitgenodigd om aangifte te doen. In de eerste drie dagen waren er al 3 miljoen aangiften binnen en op 1 mei stond de teller op bijna 9,5 miljoen. Daarnaast probeert de Belastingdienst ook de mensen die ná 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli te informeren. De campagne is dan wel afgelopen maar daarmee is het werk nog lang niet klaar.
Zo gemakkelijk mogelijk aangifte doen
Staatssecretaris van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst kijkt terug op een geslaagde campagne: "De aangifteperiode is volgens plan en naar tevredenheid verlopen. We wilden dat mensen zo gemakkelijk mogelijk aangifte kunnen doen. Tegelijkertijd weten we dat sommigen de belastingaangifte een lastige klus vinden. We hebben gelukkig duizenden mensen kunnen helpen met het doen van hun aangifte. Mensen konden ook bij maatschappelijke organisaties zoals bibliotheken en vak- en ouderenbonden terecht. Daar wil ik hen voor bedanken."
Feiten en cijfers
In totaal hebben we circa 30.481 mensen geholpen bij het invullen van hun aangifte. 18.470 mensen per telefoon, 11.454 mensen hebben een afspraak gemaakt voor een balieafspraak bij een Belastingdienstkantoor en 557 mensen zijn via videobellen geholpen.
Veruit de meeste aangiften kwamen digitaal bij de Belastingdienst binnen. Daarbij valt op dat de website MijnBelastingdienst veel wordt gebruikt. De website was in totaal goed voor 79 procent van alle aangiften. Na ontvangst van aangiften start de controle.
Tussen 1 maart en 1 mei kwamen bij de Belastingtelefoon 650.000 telefoontjes binnen over de aangifte inkomstenbelasting. Via de social media kanalen werden in totaal bijna 4.500 vragen over de aangifte beantwoord. Veel vragen van particulieren gingen over hulp bij aangifte, eigen woning en box 3. Ondernemers hadden vooral vragen over ROW (Resultaat Overige Werkzaamheden), winst uit onderneming en ondernemerschap voor de IB.
Onderstaande afbeelding toont op hoofdlijnen de feiten en cijfers van de afgelopen aangifteperiode.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten. Lees de uitgeschreven tekst of download de infographic(pdf, 70kb).
Box 3 vraagt om veerkracht
De maatschappij is altijd in beweging en ook de belastingheffing verandert soms mee. Dat zorgt af en toe voor iets meer complexiteit dan normaal. Dit jaar was de uitspraak van de Hoge Raad over box 3 daar een goed voorbeeld van.
De uitspraak zorgde ervoor dat de Belastingdienst geen aanslagen meer kon opleggen aan burgers met een belang in box 3. Dat geldt dus ook voor iedereen die vanaf maart aangifte inkomsten belasting moesten doen. Gelukkig kan de Belastingdienst al deze aangiftes apart houden tot het moment dat duidelijk is hoe het rechtsherstel gaat gebeuren. Dat vroeg wel om een aanpassing in de communicatiecampagne. We vroegen aan iedereen met box 3-vermogen om net als altijd aangifte te doen en het vermogen in box 3 op te geven. Met deze gegevens kunnen we later in het jaar de juiste aanslag opleggen.
Aan het einde van de aangiftecampagne heeft het kabinet een besluit genomen over het rechtsherstel. Iedereen met box 3-inkomen die dit jaar op tijd aangifte heeft gedaan, ontvangt dit jaar niet zoals gebruikelijk voor 1 juli een te betalen aanslag. De Belastingdienst houdt de aangiftes met box 3 apart en deze aanslagen worden vanaf augustus gefaseerd opgelegd. Heb je voor 1 mei aangifte gedaan en verwacht je een teruggave? Dan krijg je eerst een voorlopige aanslag opgelegd die gebaseerd is op de ‘oude’ systematiek. Op deze manier kan de Belastingdienst het bedrag als gebruikelijk uitbetalen. Op een later moment krijg je de definitieve aanslag waarbij rekening is gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad.