Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Controle op fouten in de aangifte inkomstenbelasting deels hervat

Man onderzoekt belastingfraude met giftenaftrek

De analyse aan de poort, de controle op fouten in de aangifte inkomstenbelasting, wordt deels hervat. Onbewuste fouten en vergissingen in aangiften worden hersteld. Daardoor wordt voorkomen dat belastingplichtigen te veel of te weinig belasting terugkrijgen of betalen, en later moeten terugbetalen. De controle op bewuste fouten die gevonden worden bij de analyse aan de poort, wordt pas weer hervat nadat het onderzoek naar de effecten op de privacy is afgerond.  Dat meldt Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief per brief aan de Tweede Kamer.

 Met het hervatten van de analyse aan de poort kan de Belastingdienst de onbewuste fouten en vergissingen weer (laten) herstellen, zodat dit geen nadeel voor de belastingbetaler oplevert.

De Belastingdienst controleert de bewuste fouten in de aangifte pas weer wanneer dit "met voldoende waarborgen is omgeven", meldt Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Hiervoor is een zwaardere test nodig namelijk een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB). De uitkomsten van de GEB zijn daarvoor bepalend. Als de GEB is afgerond is en hieruit blijkt dat de privacy voldoende gewaarborgd is, dan worden deze aangiften alsnog doorgestuurd naar Intensief Toezicht.

Lees ook

Deel deze pagina