Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Belastingdienst houdt in aangifte rekening met effecten coronacrisis

Het is weer tijd om aangifte te doen. Meer dan 8 miljoen mensen kunnen vanaf maandag 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen over 2020. Voor veel particulieren en ondernemers was 2020 vanwege de coronacrisis een roerig jaar.  Als dat het geval is, dan raadt de Belastingdienst aan de vooraf ingevulde belastingaangifte extra goed te controleren. Voor ondernemers houden we in de aangifte rekening met een aantal ontvangen steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. Aangifte doen kan tot 1 mei 2021.

“De gevolgen van de coronacrisis zijn voor iedereen anders. In sommige gevallen hebben wij zicht op die gevolgen, bijvoorbeeld als je als ondernemer gebruik hebt gemaakt van bepaalde steunmaatregelen”, zegt Heleen Bisschoff – Moonen. Zij is verantwoordelijk voor de aangiftecampagne. “Maar we kunnen niet alles weten over de situatie van mensen,  en het effect daarvan op de aangifte. Daarom vragen we iedereen de gegevens in hun aangifte goed te controleren en waar nodig aan te vullen.”

Video

Bekijk de video over de voorbereiding op de aangiftecampagne voor 2020.

Infographic

Alle cijfers van de vooraf ingevulde aangifte zie je terug in onderstaande infographic.

Lees de uitgeschreven tekst van de infographic vooraf ingevulde aangifte 2020.

Steunmaatregelen in de aangifte

Voor ondernemers is tijdig aangifte doen dit jaar belangrijker dan ooit. Voor sommige ondernemers kan de aangifte een financieel duwtje in de rug geven. Als ondernemer kun je door de coronacrisis een negatief inkomen hebben over 2020, omdat de kosten hoger waren dan de inkomsten. In dat geval verrekent de Belastingdienst dit automatisch met het positief inkomen van de 3 voorgaande jaren. Ondernemers kunnen daardoor belasting terugkrijgen.

De Belastingdienst houdt verder in de aangifte voor ondernemers rekening met een aantal ontvangen steunmaatregelen. De overbruggingsregelingen (TOZO en TOFA) zijn al vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. Ondernemers hoeven de gegevens over deze uitkeringen alleen goed te controleren - en indien nodig aan te passen. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen (TOGS en TVL), die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen. Daarnaast bevat de aangifte een verwijzing naar het versoepelde urencriterium.

Hulp bij aangifte

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat aangifte doen zo eenvoudig mogelijk is, maar begrijpt dat dit voor sommige mensen niet gemakkelijk kan zijn. Daarom helpen we iedereen op een manier die bij ze past: via de website, sociale media of telefonisch. Op belastingdienst.nl/aangifte staan de antwoorden op de meeste vragen en via de BelastingTelefoon en sociale media kunnen mensen hun vragen stellen.

Wie hulp van anderen nodig heeft bij het invullen van de aangifte, kan terecht bij veel maatschappelijke organisaties, zoals sociaal werkers, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden. En natuurlijk ook bij de Belastingdienst zelf, voor telefonische hulp bij het invullen van de aangifte. Meer informatie over hulp bij aangifte is te vinden op belastingdienst.nl/hulp. Ondernemers kunnen een beroep doen op fiscaal dienstverleners.

Zie ook

Deel deze pagina