Jaarbericht FIOD: samenwerking centraal
Publicatiedatum 11-01-2021, 15:44
JAARBERICHT FIOD – De FIOD blikt in het Jaarbericht terug op 2020 en kijkt verder naar 2021. Samenwerking stond afgelopen jaar centraal. Zeker in grote onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie wordt met meerdere partijen samengewerkt, nationaal én internationaal.
In 2020 rondde de FIOD ruim 900 onderzoeken af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland, zo blijkt uit het Jaarbericht. Vooral bij grote onderzoeken naar (facilitators van) fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie werken meerdere partijen daarbij nationaal en internationaal samen.Die samenwerking is ook zichtbaar in de uitbreiding van het aantal combiteams; teams die zijn samengesteld met medewerkers van diverse opsporingsdiensten en overheidsorganisaties. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe Multidisciplinaire Interventie Team (MIT). FIOD en Belastingdienst maken deel uit van dit team dat zich bezighoudt met ondermijning.
Corona gerelateerde fraudesignalen
In 2020 leidde het coronavirus tot vertraging in de uitvoering van strafrechtelijke onderzoeken. De FIOD pakte wel aan corona gerelateerde fraudesignalen op. Juist nu proberen criminelen misbruik te maken van de omstandigheden. Dit leidde onder meer tot strafrechtelijke onderzoeken naar oplichting met beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en misbruik van steunmaatregelen.
Vooruitblik 2021
Het jaarbericht blikt ook vooruit. Ook dit jaar verwacht de FIOD corona gerelateerde fraudesignalen, zoals mogelijk misbruik van steunmaatregelen. De FIOD blijft zich ook in 2021 onverminderd richten op het bestrijden van fiscale en financieel economische fraude. De organisatie richt zich daarbij op de bestrijding van de bedenkers en van de facilitators van deze fraude. Crimineel geld wordt gebruikt om het criminele systeem sterker te maken. Deze netwerken worden criminele multinationals. Onze maatschappij wordt hierdoor ondermijnd. Het antwoord is een multidisciplinaire aanpak, waar overheid, burgers, bedrijven en wetenschap (inter)nationaal samenwerken.