FIOD treedt op tegen misbruik coronasteunmaatregelen
Ondernemers die het écht nodig hebben door de coronacrisis heen helpen. Dat was het doel van de coronasteunmaatregelen. Zo zijn met de inzet van gemeenschapsgeld banen en bedrijven behouden en konden werkgevers lonen blijven betalen. Helaas komt het ook voor dat mensen misbruik maken van deze maatregelen. De FIOD en Belastingdienst treden daar tegenop.
Het kabinet deed bij invoering van de steunmaatregelen een moreel beroep op ondernemers om geen misbruik te maken van de regelingen. Toch vroegen bedrijven bewust steun terwijl ze wisten dat ze daar geen recht op hadden. Sommige aanvragers gebruikte daarvoor de identiteit van iemand anders of leverden valse bewijsstukken aan. Ook ontdekte de FIOD dat er fraude in georganiseerde verbanden worden gepleegd en het geld soms naar onbereikbare buitenlanden is weggesluisd.
Strafrechtelijk onderzoek
Dit soort fraudemeldingen komen binnen via de instanties die deze steunmaatregelen uitvoeren of door financiële instellingen, maar ook via andere bedrijven en burgers of lopende onderzoeken. Alle meldingen met steunfraude bespreekt de FIOD met het Openbaar Ministerie. Afhankelijk van de ernst en omvang van de fraude volgt een strafrechtelijk onderzoek.
150 verdachte aanvragen
Door misbruik komt ons gemeenschapsgeld niet bij de ondernemers of werknemers die het echt nodig hebben. Onlangs pakte de FIOD een 24 jarige Hagenaar op voor het vermoeden van fraude met coronasteunmaatregelen. Deze persoon wordt gelinkt aan 150 verdachte aanvragen.
De FIOD is 1 van die opsporingsdiensten die onderzoeken instelt naar de coronasteunfraudes. Samen met andere opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie geven de FIOD en de Belastingdienst zo de bestrijding van fraude met coronasteun hoge prioriteit.