Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

“Een beetje extra hulp is nooit ver weg”

Belangrijke levensgebeurtenissen hebben soms fiscale gevolgen. Zoals bij het overlijden van een naaste. De Belastingdienst wil burgers daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Projectleider Dienstverlening Nabestaanden, Corine Bosveld-Verdouw vertelt over de campagne die nog tot het eind van dit jaar loopt.

In deze campagne wijzen we burgers op fiscale gevolgen van het overlijden van een naaste en helpen we met tips en verwijzingen naar verdere hulp voor belastingzaken.
Corine: “Een overlijden van een naaste is vaak aangrijpend en vervolgens moet zo’n nabestaande dan ook nog de fiscale zaken van die dierbare regelen."

Corine Bosveld-Verdouw: "Via radiospotjes en advertenties in kranten laten wij mensen weten waar zij terecht kunnen voor hulp"

Speciaal team

"Bovendien zijn nabestaanden niet altijd op de hoogte van de financiële situatie van de overledene", vervolgt Corine. "Misschien moet iemand bijvoorbeeld voor het eerst aangifte omzetbelasting voor een ondernemer doen of iemands zorgkosten invullen in de aangifte inkomstenbelasting. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Daarom verwijzen we naar onze website en het speciale team van de Belastingtelefoon.”

De campagne voor nabestaanden maakt deel uit van de campagne die burgers en ondernemers wijst op fiscale gevolgen van levensgebeurtenissen als trouwen, een huis kopen, een onderneming starten of een overlijden. Via radiospotjes, een podcast, advertenties in kranten en tijdschriften en sociale media laten wij mensen weten dat zij voor hulp bij ons terecht kunnen.

“Onze uitdaging is om waar nodig maatwerk te bieden", verduidelijkt Corine. "Daar werk ik met mijn team aan. We bieden zo vanuit de Belastingdienst op verschillende manieren hulp aan nabestaanden.”

Website, checklist en nabestaandenmachtiging

Op de website belastingdienst.nl/nabestaanden staat informatie en een checklist die helpt bij het maken van een overzicht van te regelen zaken. Op deze site staat ook informatie over de nabestaandenmachtiging die mensen sinds februari begin 2023 online kunnen aanvragen. Via die machtiging kun je fiscale zaken van de overledene regelen. Zo kan de achterblijvende partner de eigen aangifte tegelijkertijd online indienen met de vooraf ingevulde aangifte van de overleden partner.

Corine: “In de campagne vragen we mensen eraan te denken om een nabestaandenmachtiging bij ons aan te vragen. Dit kan sinds begin 2023 online via de website belastingdienst.nl/nabestaanden. Via die machtiging kun je fiscale zaken van de overledene regelen. Zo kan de achterblijvende partner de eigen aangifte tegelijkertijd online indienen met de vooraf ingevulde aangifte van de overleden partner." Het duurt volgens Corine soms even voordat de nabestaandenmachtiging wordt verstrekt. "Daarom is het beter om niet te wachten met het aanvragen tot wanneer je je aangifte inkomstenbelasting wilt doen.”

Hulpgevers

“We bieden niet alleen zelf hulp en informatie, maar vragen ook aan andere hulpgevers om de informatie door te geven aan nabestaanden”, benadrukt Corine. “Denk hierbij aan ouderenbonden of gemeenten waar nabestaanden vaak komen met hun vragen. Die voorzien we daarvoor van informatie zodat ook zij nabestaanden kunnen helpen. Zo zorgen we ervoor dat een beetje extra hulp nooit ver weg is. ”

Meer weten?

Kijk op belastingdienst.nl/nabestaanden voor meer informatie. Of bel met de BelastingTelefoon voor nabestaanden op (0800) 235 8354.

Voor journalisten en hulpverleners is er een online communicatietoolkit.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie :

Deel deze pagina