Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

“De ondernemerspodcast helpt de starter op weg”

Ondernemen kan ingewikkeld zijn. Zoveel dingen te regelen. Wat is wel en wat niet fiscaal aftrekbaar? Hoe doe je aangifte? Ferry Hoogerheijde, coördinator startersvoorlichting legt fiscale onderwerpen op een begrijpelijke manier uit in een podcastserie voor startende ondernemers en zzp’ers.

Naast de webinars ‘Een goede start met de Belastingdienst’, de website goedestartbelastindienst.nl met de chat, het videobellen en startersbijeenkomsten in het land, is dit een nieuw middel om de starter te informeren. Ferry: “Ook voor mensen die al langer ondernemen, is deze podcast interessant. Onderwerpen als kleineondernemersregeling, inkomstenbelasting en auto van de zaak komen aan bod.”

Pedicure Anne luisterde naar de postcast. “Ik was aangenaam verrast door het geanimeerde gesprek en de heldere uitleg. Ondanks dat ik al een tijdje ondernemer ben, leerde ik toch weer bij. Bijvoorbeeld dat ik mijn laptop - die ik deels voor het werk en deels privé gebruik - toch deels kan opvoeren als zakelijke kosten.”

Van links naar rechts: Astrid Ponsioen (KVK-adviseur ondernemers), Robin Rotman (host en podcast producent), Ferry Hoogerheijde (startersvoorlichter).

De podcastserie startte op 19 oktober 2022. Inmiddels zijn er 7 gemaakt die bijna 2000 keer zijn beluisterd. Het doel hiervan is om startende ondernemers wegwijs te maken op het gebied van belastingzaken. Elke aflevering met verschillende experts duurt ongeveer 25 minuten.De podcast is te beluisteren via: Apple Music, Spotify, Google en www.goedestartbelastingdienst.nl.

Laagdrempelig

Al langer liep Ferry rond met het idee om een podcast voor starters te maken. In 2018 was hij al eens te gast in de studio van radio Rijnmond waar hij fiscale vragen beantwoordde. In mei 2022 nam hij de eerste afleveringen op met podcastbegeleider Robin Rotman en KVK adviseur Astrid Ponsioen. “Het voelde alsof ik sprak met vrienden. De afleveringen zijn niet saai, maar interactief. Prettig om naar te luisteren.” Het mooiste compliment kreeg hij van een collega die vertelde dat hij tijdens een lange autorit de hele middag naar de podcasts had geluisterd.

“De podcast is een nieuwe manier om ook andere starters te bereiken”, legt Ferry uit. “Ik heb een kennis die niet van lezen houdt, maar alleen maar podcasts luistert. Voor hem is dit een uitkomst. “Ik probeer zaken begrijpelijk uit te leggen, dus fiscaal niet al te ingewikkeld. Iedereen - van de stukadoor tot de medisch specialist - moet de podcast kunnen begrijpen. De Belastingdienst heeft zijn doel bereikt als de ondernemer weet waar die zijn vragen moet stellen, en nadenkt over belastingzaken bij de start van de onderneming en bepaalde routines ontwikkelt tijdens het ondernemen.”

Zo makkelijk mogelijk

Zijn alle fiscale onderwerpen nu besproken? “Dat is natuurlijk nooit het geval”, reageert Ferry. Natuurlijk kunnen we niet alle ondernemers voor 100% raken maar we proberen wel een zo groot mogelijke groep te bereiken. Daarom gaan we niet de diepte in. Belasting betalen wordt al gezien als ingewikkeld. We leggen de basisregels uit.”

“De podcast is slechts 1 van de middelen die de Belastingdienst inzet voor de voorlichting van starters. We hebben ‘de goede start’ webinars en de website ‘goedestartbelastingdienst.nl.’ Als ondernemers hierna nog vragen hebben, dan kunnen ze die stellen via de chat of via videobellen. En nu dus een podcast. De verschillende middelen versterken elkaar. De laatste online webinar vorig jaar was donderdag 15 december 2022.

We willen als Belastingdienst in 2023 zowel live als digitaal beschikbaar zijn. Starters ontmoeten specialisten in 2023 ook weer tijdens de startersbijeenkomsten in het land. Daarnaast komen er speciale webinars, bijvoorbeeld over het praktisch doen van aangifte. En zo blijven we werken aan verschillende manieren om ondernemers te helpen bij hun fiscale zaken.”

Meer informatie

Deel deze pagina