Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

"De chat is een belangrijk onderdeel van het succes van de online startersvoorlichting"

Als je net gaat ondernemen, heb je veel vragen over belastingen: Welke kosten zijn wél en niet fiscaal aftrekbaar? Hoe zit het met btw? Hoe doe je aangifte en waar moet je op letten? Ferry Hoogerheijde, coördinator startersvoorlichting, geeft hierop met zijn collega's antwoord tijdens de online voorlichtingsbijeenkomsten voor startende ondernemers.

"We zenden deze online webinars sinds augustus 2020 bijna maandelijks live uit, als vervanging voor de fysieke seminars ‘Goede start met de Belastingdienst’. Mijn collega’s en ik praten de deelnemers in een live uitzending bij over de belangrijkste belastingzaken die zij moeten weten om goed van start te gaan. We maken onze webinars zo interactief mogelijk. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen via een chat; mijn collega’s zitten klaar om deze te beantwoorden. Dit is een belangrijk onderdeel van het succes van deze webinars. Collega’s doen het chatten naast hun gewone werk bij de Belastingdienst, omdat ze hart hebben voor de starter en deze graag willen helpen.

Ruim 11.000 ondernemers deden al mee

De nieuwe opzet van de digitale webinars bevalt de deelnemers goed, blijkt uit evaluaties. Het gemiddelde rapportcijfer is een 8,3. Begonnen we de eerste uitzending nog met 6 of 8 collega’s op de chat, nu zijn er 20 nodig om alle vragen van deelnemers netjes te kunnen beantwoorden. In totaal hebben nu, na 12 uitzendingen, ruim 11.000 net gestarte en toekomstige ondernemers deelgenomen. Bij elkaar hebben zij via de chat 17.000 vragen gesteld.

Specials die dieper ingaan op een onderwerp

Uit de evaluaties onder de deelnemers blijkt ook behoefte aan webinars die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen. Daarom maken we nu ook specials, voor mensen die eerder deelnamen aan Goede start. Ook deze specials worden goed gewaardeerd. We hebben er al 2 gemaakt over inkomstenbelasting en op 25 november volgt de eerste special over btw. Zo raken starters steeds beter en sneller thuis in belastingzaken.

Forum Startende Ondernemers komt eraan

We willen startende ondernemers graag nog meer bieden. We weten dankzij de webinars en de evaluaties heel goed aan welke informatie ze precies behoefte hebben. Daarom zijn we nu een forum aan het ontwikkelen, Forum Startende Ondernemers. Daar kunnen starters straks allerlei praktische informatie in tekst en beeld over belastingzaken vinden. Ook kunnen ze op het forum op werkdagen via de chat live vragen stellen aan de Belastingdienst. We zijn het forum nu aan het testen onder een kleine groep starters.”

De volgende startersbijeenkomst is op 3 november. Aanmelden kan via het Ondernemersplein.

Ferry Hoogerheijde,
Coördinator startersvoorlichting

Deel deze pagina