Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Fraude bestrijden is ook maatschappelijk belangrijk”

Criminelen die in zonnige oorden geld witwassen. Managers die zich verrijken ten koste van óns pensioen of belastinggeld. Bedrijven die hun werknemers of leveranciers duperen door faillissementsfraude. “Fraude komt overal voor, en dat willen we graag voorkomen. Als innovator bij de FIOD draag ik bij aan een financieel veilig Nederland”, aldus Alexandra Raven.

De FIOD spoort financiële fraude en belastingfraude op en bestrijdt die. Aan de hand van fraudesignalen starten we een onderzoek om bewijzen te verzamelen en de verdachten voor de rechter te brengen. Fraude bestrijden is niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk belangrijk. Immers iedereen betaalt belastingen in dit land en draagt zo z’n steentje bij. We geven daarom een duidelijk signaal af dat misdaad nooit mag lonen.

Bitcoinmixer opgerold

We zien dat criminelen steeds slimmer en innovatiever zijn. Onze organisatie moet met dezelfde snelheid inspelen op maatschappelijke en technologische veranderingen. Daarom heeft de FIOD een innovatieteam. In dit team ontwerp ik samen met rechercheurs nieuwe technologieën om de fraude sneller te stoppen. Alles wat we oppakken is om de opsporing beter en efficiënter te maken. Dat heeft al tot interessante nieuwe technische tools geleid die bepaalde delen van het opsporingsproces versnellen.

We organiseren hiervoor hackathons. Met verschillende financiële experts zoals accountants en consultants proberen we dan in 24 uur tijd problemen te kraken. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van cryptovaluta. Zo kwamen 2 jaar geleden ook de bitcoinmixers als probleem naar voren. Met die mixer zorgden criminelen ervoor dat mensen anoniem in cryptovaluta konden handelen. Uiteindelijk ontwikkelden we met het Financial Advanced Cyber Team van de FIOD een tool waarmee ze deze mensen konden de-anonimiseren. Zo hebben we meer fraude voorkomen.

Op dit moment werken we ook nauw samen met de belastingdiensten in België, Engeland en Noorwegen. We bouwen een tool waarmee we samen datalekken kunnen analyseren. Denk aan de Panamapapers. Hoe mooi is het als je dat over de grenzen heen met elkaar aanpakt.

Kennis delen

Om als organisatie succesvol te innoveren moet je ook investeren in de kennis die er intern is. Hiervoor ontwikkelde ik een ideeënplatform waar alle rechercheurs op een social media-achtige manier ideeën pitchen. Met de populairste, oftewel meest urgente ideeën, gaan we als innovatieteam aan de slag. Rechercheurs krijgen de ruimte om bij te dragen aan oplossingen, zij kennen de praktijk het beste.

Daarnaast delen we intern kennis op basis van interesses en competenties. Dat doen we in een speciaal daarvoor ontwikkelde applicatie. Soms heb je bijvoorbeeld specifieke informatie nodig over illegale handel in dieren of over e-commerce, ik noem maar wat. Dat is terug te vinden en zo zetten we collega’s regio-overstijgend in.

Technische en sociale innovators

Veel innovaties hebben een technische component die rechercheurs helpt om effectiever op te sporen. Mijn werk ligt meer op het sociale vlak. Ik inventariseer de wensen van de rechercheurs en ga op zoek naar partners die kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling. Ook zorg ik bij projecten dat de vaart erin blijft en dat de innovaties daar terecht komen waar ze daadwerkelijk nodig zijn.

Dat is waarom ik graag dit werk wilde doen, het is veelzijdig en afwisselend. Eenzelfde dynamiek en sfeer ervaar ik in ons team. Het is de combinatie van technische én sociale innovators die het hem doet. Met alleen bouwers zou de kans op succesvolle implementatie kleiner zijn. En andersom: als je alleen maar met de werkvloer in gesprek bent, dan ontbreekt het daadwerkelijk innoveren. Nu hebben we het beste van 2 werelden.

Alexandra Raven,
innovator FIOD

Lees ook

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina

Op deze pagina