Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: "Belasting betalen was eigenlijk maar stom"

Voor mij zag ik een klas vol kauwgom kauwende pubers die ergens ver weg in hun mobiel verzonken waren. En daar stond ik dan vol goede moed om als gastdocent de les ‘Laat geen geld liggen’ te gaan geven op deze mbo-school. Oei, ging dit wel goed komen?

Het was de recalcitrante klas, hoorde ik later. Dat verbaasde mij niet. Dit was een klas waarvan de studenten hun mening niet onder stoelen of banken staken en belasting betalen was eigenlijk maar stom.

Lonkende mobieltjes

Wat is het dan ontzettend leuk als je gaandeweg steeds meer geïnteresseerde koppies jouw kant op ziet kijken. Zo geïnteresseerd dat ze zelfs hun lonkende mobieltjes negeerden. De docente gaf later een compliment dat ik de klas toch stil had gekregen. En een leerling vertelde dat ze het erg leerzaam vond. Ze was blij dat ze eindelijk eens uitleg kreeg over ‘overheidszaken’ waar je ineens ongevraagd mee te maken kunt krijgen als jongere.

Want wanneer en hoe vul je dan je aangifte inkomstenbelasting in en waar laat je als student dan geld liggen? Bijvoorbeeld als je loonheffing afdraagt als puber over je bijbaan, en dit niet terugvraagt door aangifte inkomstenbelasting te doen. Gemiddeld laten de studenten hierdoor ongeveer € 180 per jaar liggen.

Geld voor vakantie

Gastles aanvragen

We geven het hele jaar door gastlessen. Nieuwsgierig? Vraag een gastles aan of neem contact op met gastlessen@belastingdienst.nl.

Het lesmateriaal is ook te vinden op Kennisnetwerk.

In de recalcitrante klas zat ook een rustige jongeman van 20 jaar oud. Hij kwam uit Syrië en woonde sinds 2,5 jaar in Nederland. Hij betaalde netjes zijn premie voor de zorgverzekering, maar wist niet dat hij daar ook zorgtoeslag voor kon krijgen. Gelukkig kon hij dit nog met terugwerkende kracht aanvragen over 2022. Helaas kon dit niet meer voor 2021. De docente zou hem helpen met zijn aanvraag voor 2022 en 2023. Dit ging dan niet over de aangifte inkomstenbelasting, maar het was wel een schitterende bijvangst.

In een andere klas begon een jongeman met steeds groter wordende ogen te kijken. Verbaasd vroeg hij: “Klopt het dat ik € 1.500 terugkrijg?” Ik wierp een blik op zijn jaaropgave en in zijn vooringevulde aangifte en maakte hem blij! Hij zou inderdaad € 1.500 ontvangen. Hij begon meteen vakantieplannen te maken.

Belastingdienstouder

Inmiddels heb ik al heel wat scholen bezocht en maakten ik zo nog meer studenten blij. Docenten vertelde ook over pubers uit gezinnen met geldproblemen. Het voelt dan extra goed om juist die leerlingen te kunnen vertellen dat ze geld terugkrijgen als ze aangifte doen.

Wat is het ontzettend leuk en belangrijk werk om pubers zo klaar te stomen voor het volwassen leven waarin ze ineens zoveel moeten. Niet iedereen heeft immers een ‘belastingdienstmama of -papa’ die ze daarbij kan helpen.

Patricia van der Velden
controlemedewerker MKB

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina