Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Witwassen kun je alleen tegengaan door samen te werken”

“Misdaad mag niet lonen. Daar geloven wij in bij de FIOD en dat is mijn motivatie in de dagelijkse strijd tegen witwassen”, benadrukt Tamara Pollard van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) in haar blog.

“Een crimineel heeft pas écht iets aan zijn crimineel verdiende geld als hij zijn geld kan besteden in de zogenoemde bovenwereld. Hiervoor moet hij zijn geld eerst witwassen. Laatst namen we hiervoor de autobranche onder de loep.

Valsspelers

In veel witwasconstructies raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. Ondernemers die het spel wel volgens de regels spelen, krijgen zo een zwakkere positie omdat zij moeten concurreren met valsspelers. Dit is precies wat we bij de FIOD willen tegengaan.

Criminelen gebruiken internationale netwerken. Witwassen kun je daarom alleen tegengaan door samen te werken. Als een criminele organisatie haar verdiensten niet meer kan witwassen, raak je de organisatie in de kern. Zij kunnen het geld dan niet meer overal ongestraft besteden. 

Witwassen met tweedehands auto’s

Sectoren waar veel cash geld in omgaat, zijn interessant voor criminelen. Zo valt de criminele cash minder tussen het witte geld op. Met andere woorden: je kunt beter iets verstoppen in een groot bos, dan in een klein bos. Uit opsporingsonderzoeken bleek ook dat internationale criminele organisaties de handel in Nederlandse auto's gebruiken om geld wit te wassen.

Voor ons was dit de reden om samen met de Belastingdienst, bekende banken en de Financial Intelligence Unit te onderzoeken hoe gebruikelijk deze betalingen zijn in de autobranche anno 2021. Daar kwam uit dat de meeste autohandelaren helemaal geen cash aannemen.

1 miljard cash

Jaarlijks vloeit er weliswaar bijna 1 miljard aan cash door deze branche, maar hier zijn dus slechts enkele ondernemingen voor verantwoordelijk en dat levert een vertekend beeld op. Door dit samen te concluderen konden de samenwerkpartners dit ook weer vertalen naar beleid. Zo starten banken bijvoorbeeld met wekelijkse cash-afstortlimieten. En zien we de sector niet meer als ‘cash intensief’. Maar zien we veel, of hoge cash-stortingen? Dan start de bank een onderzoek. 

Onderzoek

Binnenkort gaan we samenwerken met de Universiteit Utrecht. Zij helpen ons bij het ontwikkelen van onderzoeksmethoden om andere kwetsbare sectoren te identificeren. Ik hoop zo op nieuwe manieren om witwassen te bestrijden. Daar kijk ik naar uit!”

Tamara Pollard,
AMLC

Deel deze pagina