Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: "Ik ben heel blij dat het zo goed gelukt is"

De aangifteperiode voor de inkomstenbelasting 2019 was nog maar net begonnen, toen ook in Nederland de coronacrisis uitbrak. “We keken de afgelopen maanden steeds wat we konden doen om het voor burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken om aangifte te doen in deze bijzondere periode”, zegt Liane Vlaskamp, algemeen directeur Particulieren bij de Belastingdienst. “Ik ben heel blij dat dat zo goed gelukt is.”

De aangifteperiode begon officieel op 1 maart. Vlak daarna zaten we midden in de coronacrisis. Dat had direct gevolgen voor onze ‘hulp bij aangifte’. Mensen die het lastig vinden om zelf aangifte te doen, kunnen voor hulp terecht op onze kantoren of andere locaties. Door de lockdown kon dat natuurlijk van de ene op de andere dag niet meer. Daarom hebben we alle mensen met wie we een afspraak hadden voor hulp bij aangifte uitstel gegeven. Normaal moet je aangifte doen voor 1 mei, maar deze groep kreeg automatisch uitstel tot 1 september.

Omdat we mensen die behoefte hebben aan hulp bij aangifte wel graag wilden helpen, deden we een proef met telefonische hulp bij aangifte. Veel mensen maakten daar gebruik van. Dat was echt een succes. Maar niet iedereen wilde dit. Daarom doen we enorm ons best om zo snel mogelijk ook weer hulp bij aangifte op locatie te bieden.

We hebben ook onze aangiftecampagne aangepast. Voor ondernemers hadden we bijvoorbeeld een commercial met een fysiotherapeut die een patiënt behandelde. Dat was in coronatijd niet passend, dus dat soort uitingen hebben we aangepast.

Omdat het zo’n moeilijke periode was, ook voor ondernemers en zzp’ers, hebben we in de aangiftecampagne benadrukt dat het mogelijk is om uitstel aan te vragen. Uiteindelijk hebben we dit jaar uitstel gegeven aan bijna 3 miljoen burgers en bedrijven. Dat is meer dan in andere jaren.

Wat ik opvallend vind is dat de meeste mensen in deze bijzondere tijd net als anders vóór 1 mei aangifte hebben gedaan. Als mensen vóór 1 april aangifte doen, garanderen wij dat ze vóór 1 juli bericht van ons krijgen. Maar door snel te werken is het ons ook gelukt om duidelijkheid te bieden aan de meeste mensen die daarna nog aangifte deden. In totaal heeft 97 procent van de ruim 10,4 miljoen aangiftes voor 1 juli geleid tot bericht van de Belastingdienst. Ik ben er trots op dat dat ons gelukt is.

Ik zeg weleens dat de aangiftecampagne een geoliede machine is. Als Belastingdienst hebben we daar zóveel ervaring mee; we doen het immers elk jaar. En voor burgers en bedrijven is de aangifte ook iets wat elk jaar terugkomt. Niets bijzonders, zou je kunnen zeggen. Maar dat we er met elkaar – burgers, bedrijven en de Belastingdienst – in deze lastige periode samen voor hebben gezorgd dat de aangiftecampagne inkomstenbelasting 2019 zo goed verlopen is, vind ik een compliment waard.

Liane Vlaskamp,
algemeen directeur Particulieren

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina