Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Midden- en kleinbedrijf

Voor MKB werken we volgens de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie zoals die voor de hele Belastingdienst is ontwikkeld. Dit betekent dat onze aanpak uitgaat van vertrouwen in ondernemers en hun fiscaal dienstverleners.

Uitgeschreven tekst video

(Een man loopt door een stad.)

Ik ben John en ik werk als teamleider bij de Belastingdienst. In het werk dat wij doen voor het midden- en kleinbedrijf, staat onze dienstverlening in het teken van de ondernemer en het bedrijf.

LEVENDIGE MUZIEK

(Beeldtitel: Jaarplan 2023. MKB-dienstverlening uitbreiden en meer samenwerking vooraf.)

We breiden de contactmogelijkheden voor het mkb verder uit.

Zo is er aan de Belastingdienst-site een chatfunctie toegevoegd.

Ook fysieke loketten worden verder uitgebreid, zodat je daar als ondernemer met je vragen over aangiften en betalingen terechtkunt.

Binnenkort komt er een nieuw concept voor de website en de zelfservice, dan kun je in de loop van het jaar online zien wat je nog aan de Belastingdienst zou moeten betalen.

Dit kun je direct betalen via iDEAL. Dat is sneller, geeft rust en zorgt ervoor dat je niet verrast wordt met onverwachte kosten.

Ben je een beginnend ondernemer, dan hebben we een website waar je als starter alle informatie kunt vinden die je daarbij nodig hebt.

(Beeldtekst: belastingdienst.nl/starters.)

We kunnen ook hulp bieden als je bijvoorbeeld in de betalingsproblemen komt in verband met corona of als je btw moet afdragen aan andere EU-landen.

Wist je dat maar liefst 75 procent van de ondernemers zich laat ondersteunen door een fiscaal dienstverlener? En dat is niet voor niks.

Het merendeel van die ondernemers doet hun aangifte juist, volledig en tijdig.

We willen de kwaliteit van aangiften verder verbeteren door meer samen te werken met fiscale dienstverleners.

In 2023 gaan we al onze diensten uitbreiden.

Daarmee verschuift onze aanpak van toezicht achteraf veel meer naar samenwerking vooraf.

En dit zijn slechts een paar voorbeelden waar we dagelijks aan werken om de dienstverlening aan mkb'ers te verbeteren.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Belastingdienst. Het beeld wordt lichtblauw met heel lichtblauw. Beeldtekst: Meer weten over onze dienstverlening voor het MKB? Bekijk het volledige Jaarplan 2023 op Belastingdienst.nl.)

DE LEVENDIGE MUZIEK EBT WEG

Midden- en kleinbedrijf blijft groeien

Uitgeschreven tekst

In 2024 hebben naar verwachting 208.000 stichtingen en verenigingen, 1.706.000 particulieren plus, 939.000 kleine MKB’s, 747.000 middelgrote MKB’s, en 30.000 grote MKB’s aangifte gedaan. Zo behandelden wij 23,3 miljoen aangiften, 216.000 bezwaren en 2,2 miljoen telefoontjes voor de belastingdienst. Dit zorgt voor 123 miljard euro aan belastingopbrengsten, inclusief namens burgers afgedragen belastingen zoals loonheffing. 

Andere collega's aan het woord

Burgers

Vlog Jaarplan burgers 2023

Grote organisaties

Vlog jaarplan grote organisaties 2023

Deel deze pagina