Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Najaarsmeting vragenlijstonderzoek Fiscale Monitor 2023 gestart

Van het belevingsonderzoek van de Belastingdienst - ook wel bekend als de Fiscale Monitor – vindt momenteel een najaarsmeting plaats. Tot half november 2023 vragen we belastingplichtige burgers en MKB-ondernemers hoe zij hun belastingplicht en het handelen van de Belastingdienst ervaren en waarderen. Met de resultaten krijgen we meer zicht op wat goed gaat en en waar we kunnen verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Desan.

We voeren onderzoek uit onder de volgende doelgroepen van de Belastingdienst:

 • particuliere belastingplichtigen
 • MKB-ondernemingen

Najaarsmeting 2023 van de Fiscale Monitor (belevingsonderzoek)

Vanaf 25 september tot 17 november 2023 voert onderzoeksbureau Desan in opdracht van de Belastingdienst een vragenlijstonderzoek uit. Het onderzoek vindt plaats onder belastingplichtige burgers en MKB-ondernemingen. U kunt hiervoor per brief, telefonisch of via e-mail worden benaderd. Wij stellen uw deelname erg op prijs. Met uw hulp krijgen we meer zicht in welke aspecten we ons moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek zullen wij begin 2024 op deze website publiceren.

Hoe benadert het onderzoeksbureau burgers, ondernemers en dienstverleners?

Onderzoeksbureau Desan benadert doelgroepen op verschillende manieren.

 • Per brief. Kleinere MKB-ondernemingen ontvangen een brief met inloggegevens/QR-code voor de online vragenlijst.
 • Telefonisch
  Grotere MKB-ondernemingen worden door het onderzoeksbureau gebeld met de vraag of zij deel willen nemen aan het onderzoek. Daarna ontvangen ze via e-mail een link naar de enquête.
 • Onderzoekspanel
  Voor het bevragen van particuliere belastingplichtigen maakt Desan gebruik van een onderzoekspanel.

Wat wordt er onderzocht?

De doelgroepen krijgen deels dezelfde en deels doelgroepspecifieke vragen voorgelegd. Onderwerpen die in de Fiscale Monitor aan de orde komen zijn onder meer:

 • het functioneren van de Belastingdienst als organisatie
 • het contact met de Belastingdienst
 • het doen van aangifte
 • gedrag en kijk op belasting betalen en ontduiken

Publicatie Fiscale Monitor

We publiceren de bevindingen van de Fiscale Monitor op onze website. Heb je nog vragen over het onderzoek? Neem dan gerust contact op met Janneke de Jonge (Kennisadviseur Concerndirectie Innovatie & Strategie). 

Vragen over dit artikel

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina