Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD viert 75-jarig bestaan

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Belastingdienst, de FIOD, bestaat dit weekend 75 jaar. Trends en thema's op het gebied van smokkel, zwarthandel en belastingontduiking veranderen voortdurend. Maar de taak van de FIOD is al die jaren hetzelfde gebleven: het opsporen en vervolgen van zwart verdiend inkomen en vermogen.


De oprichting van de FIOD was onderdeel van het economisch herstelplan van de toenmalige minister van Financiën Piet Lieftinck. Met 5 bakelieten telefoons, een geleende typemachine en 2 dienstauto’s, in bruikleen van het leger, gingen 6 medewerkers en 1 secretaresse op 20 september 1945 aan de slag. Hun opdracht: het opsporen van zwart verdiend inkomen en vermogen uit de Tweede Wereldoorlog.

De afgelopen 75 jaar veranderen de trends en thema’s in de wereld van smokkel, zwarthandel en belastingontduiking. Zo was er net na de oorlog veel vraag naar luxe goederen, zoals nylonkousen. Deze kousen werden ons land in gesmokkeld. In de jaren vijftig startte de FIOD de jacht op illegale drankstokerijen die accijnzen ontdoken. En in de eerste helft van de jaren zestig woedde er een felle oorlog tussen douanerecherche en smokkelaars. Deze smokkelaars verkochten Nederlandse boter tegen woekerprijzen in België.

De decennia daarna werd de handel in hasj, opium, tabak en olie steeds belangrijker. Piraterij, zoals merkvervalsing, radio- en tv-zenders die uitzonden zonder zendlicenties, en het illegaal kopiëren, of later, downloaden van film en muziek, waren tekenend voor de jaren 80 en 90.  In dit decennium is cybercrime actueel.

Taak en middelen

De middelen van de FIOD zijn sinds de oprichting flink uitgebreid en het personeelsbestand is gegroeid, van 6 in 1945 naar 1.600 medewerkers nu. Maar de opdracht van de FIOD is in al die jaren onveranderd gebleven. Nog steeds werkt de dienst aan een (financieel) veilig Nederland. De FIOD richt zich daarbij op het bestrijden van fiscale en financiële fraude. Opsporen met effect. Steeds meer en vaker met partners, het bundelen van kennis en kunde. Samen met Belastingdienst, Douane maar ook andere toezichthouders als bijvoorbeeld AFM, DNB en intensievere samenwerking met andere opsporingsdiensten in Nederland en internationaal. Om echt effect te hebben gaan we krachten bundelen: samen staan we sterk. We gaan voor een financieel veilig en integer Nederland.

Meer informatie

Deel deze pagina