Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

“Een slimme starter bereidt zich goed voor”

UTRECHT - Portret Ferry Hoogerheijde

Als startende ondernemer zijn er veel zaken waar je aan moet denken; van btw-aangifte doen tot een eigen administratie bijhouden. De Belastingdienst zorgt dat er een manier van hulp is die bij de starter past. Daarover vertellen voorlichters Ferry Hoogerheijde en Marcel Lambrechts. Want de één zoekt liever naar antwoorden op een website, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een webinar of videobellen met een specialist.

Ferry Hoogerheijde, landelijk coördinator startersvoorlichtingen en Marcel Lambrechts, regiocoördinator startersvoorlichtingen, geven voorlichting aan starters over belastingzaken. Marcel: “Je merkt in gesprekken met ondernemers dat ze goed zijn in wat ze doen. Maar ondernemen vergt een uitgebreide voorbereiding. Je moet weten wat je aan administratie moet bijhouden, welke verzekeringen je moet afsluiten en hoe je je belastingzaken regelt. Een slimme starter bereidt zich goed voor.”

“Zo’n bijeenkomst is prettig”

Zulke slimme starters zijn Alex Benjamin en Katinka Blok.  Zij lieten zich informeren tijdens een speciale bijeenkomst van de Belastingdienst bij de Kamer van Koophandel (KvK) over de 1e btw-aangifte. Alex en Katinka hebben precies voor ogen wat zij met hun bedrijf willen. Katinka: “We gaan voor ons bedrijf met een elektrische fiets gebruikt frituurvet ophalen bij particulieren om dat te laten recyclen tot biobrandstof.” Alex: “We studeren Ondernemen aan de Hogeschool Rotterdam. Maar we hebben toch nog vragen over belastingzaken. Dan is zo’n bijeenkomst erg prettig.”

Live webinars met vakspecialisten

Ferry: “10 keer per jaar geven we de live webinars ‘Goede start  met de Belastingdienst.’ Die worden altijd erg gewaardeerd door starters.” Marcel: “Er zijn tijdens zo’n webinar 25 collega vakspecialisten uit het land beschikbaar om via de chat vragen te beantwoorden. Ik zorg ervoor dat vragen dan bij de juiste specialisten terechtkomen. En dat eventuele technische issues snel worden opgelost. Het is fijn om te weten dat je mensen echt op weg kunt helpen. Als ik laat thuiskom na zo’n bijeenkomst ben ik ‘keikapot’, maar ik kan mij geen leukere baan indenken.”

Chatten of videobellen ook mogelijk

Katinka heeft ook informatie gezocht op de site Goede Start Belastingdienst: “Het is prettig dat alle informatie bij elkaar staat. Misschien zouden jullie nog wel wat meer beeld kunnen toevoegen?”

Ferry: “Op de site Goede Start Belastingdienst kunnen starters snel antwoorden vinden op hun vragen over de belangrijkste belastingregelingen. Daarnaast kun je er chatten of een persoonlijk videogesprek aanvragen met een specialist. Ook staan er 8 afleveringen van een podcast voor startende ondernemers en zzp’ers. Daarin leggen we belastingzaken op een makkelijk te volgen manier uit.

Het is belangrijk dat elke startende ondernemer zelf kan kiezen welke vorm van hulp bij hun fiscale zaken het beste past, en ik ben daarom blij dat we zo veel mogelijkheden bieden.”

Meer informatie

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina