Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “We helpen startende ondernemers graag verder”

Tot de coronacrisis konden startende ondernemers met al hun vragen over belastingzaken terecht op voorlichtingsbijeenkomsten van de Belastingdienst door het hele land. “Nu helpen wij hen met webinars om een goede start te maken met hun bedrijf”, vertelt Ferry Hoogerheijde, coördinator startersvoorlichting.

Het leukst aan mijn werk vind ik het contact met startende ondernemers. Zij zitten namelijk vol energie en willen belastingzaken goed regelen. Ik zet hen graag op het juiste spoor. Toen de coronacrisis uitbrak, was dat voor mij en alle andere voorlichters van de Belastingdienst een domper. We moesten al onze voorlichtingsbijeenkomsten afzeggen, want het is vanzelfsprekend dat de Belastingdienst alleen bijeenkomsten organiseert als dat op een veilige manier kan.

Maandelijks online bijeenkomst

Ook in deze tijd willen we beginnende ondernemers helpen. Daarom houden we vanaf dinsdag 25 augustus maandelijks een online ‘bijeenkomst’ voor iedereen die een bedrijf wil starten. Vanuit de studio praten mijn collega’s en ik deelnemers in een ‘live’ uitzending bij over de belangrijkste belastingzaken die zij moeten weten om goed van start te gaan. We geven antwoord op vragen als:

  • Welke kosten zijn wél en niet fiscaal aftrekbaar?
  • Hoe zit het met btw? Hoe doe je aangifte? En waar moet je op letten?
  • Welke ondernemersfaciliteiten zijn er?

We maken onze webinars zo interactief mogelijk. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen via een chat, mijn collega’s zitten klaar om deze te beantwoorden. Met de online bijeenkomsten spelen we in op de vraag van beginnende ondernemers. Het idee kwam eigenlijk een beetje van hen. Toen wij onze evenementen moesten afzeggen, vroegen zij ons namelijk of wij hen niet digitaal konden helpen.

Al honderden aanmeldingen

Veel mensen vinden het prettig dat we hen via internet informeren, maar er zullen altijd startende ondernemers zijn die persoonlijk contact fijner vinden. De webinars vind ik daarom een mooie aanvulling op onze seminars ‘Goede start met de Belastingdienst’, als we die straks - hopelijk - weer kunnen houden. Ik ben blij dat we ondernemers tot die tijd online op weg kunnen helpen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er weliswaar tijdelijk minder nieuwe ondernemers bij kwamen door de coronacrisis, maar inmiddels zijn er bijna net zoveel starters als vóór de crisis. En hun behoefte aan informatie over belastingzaken is even groot. Dat blijkt: voor ons eerste webinar hebben we al honderden aanmeldingen.

Ik hoop dat nog veel meer ondernemers zich aanmelden voor de webinars. Ook mensen die zich nog aan het oriënteren zijn op het ondernemerschap, zijn van harte welkom om mee te doen!

Ferry Hoogerheijde
Coördinator startersvoorlichting

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig naar het werk van de Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl

Deel deze pagina

Op deze pagina