Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: “Ik probeer de blik van buiten naar binnen te brengen”

Hoe informeer je ondernemers over nieuwe Europese regels voor de btw? Voor manager John Piepers van het programma EU btw E-commerce is het belangrijk wat die regels voor bedrijven in de praktijk betekenen. “Ik wil ze daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Dat is mijn drijfveer.”

"Ik geef voorlichting aan ondernemers over de plicht om in het buitenland btw te betalen. Sinds 1 juli 2021 gelden hiervoor andere regels. In webinars laat ik samen met mijn collega’s zien wat ondernemers kunnen verwachten. Met voorbeelden van fictieve webshops maak ik duidelijk wat de impact is voor ondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van prijzen in webshops en het koppelen van btw-tarieven EU-breed. Afhankelijk van waar het artikel naartoe gaat, geldt dat tarief, daar moet je als ondernemer allemaal rekening mee houden. Dit soort voorbeelden leiden vervolgens ook tot dialoog en vragen.

Daarnaast voerde ik gesprekken met koepelorganisaties en fiscaal dienstverleners over de nieuwe regels: met welke vragen zitten zij en hoe kunnen wij die zo goed mogelijk konden beantwoorden. Zij gaven bijvoorbeeld aan dat tijdige en concrete informatie belangrijk is, vandaar ook dat we de webinars hebben georganiseerd met concrete casuïstiek daarin.

Gebruiksgemak

In de webinars gaf ik ook uitleg over het éénloketsysteem, een vrijwillige regeling die ondernemers veel gebruiksgemak geeft. Ze melden dan bij de Belastingdienst omzet en btw per EU-land. Wij zorgen vervolgens voor de afdracht aan andere landen. Een Nederlandse webshop die verkoopt aan particulieren in 10 lidstaten hoeft dan maar 1 keer aangifte te doen in plaats van 10 keer. In de webinars liet ik zien hoe ondernemers zich daarvoor kunnen aanmelden.

Nieuwe btw-regels Sinds 1 juli 2021 moeten Nederlandse ondernemers bij verkopen aan particulieren in andere EU-landen buitenlandse btw rekenen en afdragen als zij jaarlijks €10.000 of meer omzetten in het buitenland. Voor webshops van buiten de EU is de btw-vrijstelling op aankopen tot €22 vervallen. Deze btw-regels kun je nalezen op belastingdienst.nl

Noodspoor

Daarnaast vertelde ik ook dat het éénloketsysteem een noodspoor is: het werkt, maar achter de schermen moeten we nog handmatig aan de slag. Dat geeft een risico, het vergt meer tijd en het kan zijn dat een ondernemer vaker contact met ons heeft. Bijvoorbeeld over de stand van zaken van een aanvraag, op deze vragen geven wij dan zo snel mogelijk antwoord. In de tussentijd bouwen we aan een robuust en stabiel systeem. Planning is dat dit systeem in 2023 live gaat.

Blik op ondernemers

Ik vind het belangrijk om ondernemers goed te ondersteunen. Na 25 jaar Belastingdienst werkte ik 2 jaar bij een advieskantoor. Daar ben ik ervan doordrongen geraakt hoe belangrijk het is om te begrijpen hoe ondernemers denken. Sinds ik terug ben, breng ik daarom heel bewust de blik van buiten naar binnen zodat wij ons nog beter verplaatsen in vragen die leven. Dat is voor mij een belangrijke drijfveer in mijn werk.

Goed geslaagd

De reacties op onze voorlichting waren positief. Zo spraken belastingadviseurs in de krant hun waardering uit voor de heldere communicatie. Een van de mooiste reacties was een tweet: ‘De webinar is indrukwekkend begrijpelijk in elkaar gezet’. Dat is een ongelooflijk compliment voor een ingewikkeld onderwerp als grensoverschrijdende btw. Het betekent dat we er goed in zijn geslaagd de nieuwe regels helder uit te leggen. Daar doe ik het voor.”

John Piepers,
Manager externe business ontwikkeling bij het programma EU btw E-commerce

Categorie :

Deel deze pagina