Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Boeven worden steeds slimmer, maar wij ook”

fiod bezig met onderzoek

Rechercheur Fred Roosen werkt inmiddels 40 jaar bij de 75-jarige FIOD. “Vroeger was het handwerk, nu is het digitaler. En het gaat nu om veel meer geld. Maar de kern van het werk is nog hetzelfde: crimineel geld opsporen en de organisatie aanpakken die erachter zit.”

Een illegale alcoholstokerij oprollen, dat was in 1980 mijn eerste klus bij de Fiod. Die stokerijen waren een groot probleem, vergelijkbaar met de XTC-laboratoria nu. In 1980 had je een aparte FIOD-afdeling voor de Douane en de Belastingdienst. Alcoholstokerijen vielen onder de Douane. Maar ik werkte daarvoor al bij de Belastingdienst en ik was opgeleid als controleur. Dus ik was gewend om naar geldstromen te kijken. Dat deed ik bij die stokerijen ook. Dat was lastig, want alles werd contant betaald. Om alcohol te stoken heb je veel suiker nodig. Bij een inval zagen we vaak dat de suiker steeds van dezelfde leverancier kwam. Dan keken we in de administratie van de leverancier. Wie bestelt die suiker? Wie betaalt het? Zo kom je terecht bij de mensen die de stokerijen runnen. Want dat is wat je wilt, de organisatie aanpakken die erachter zit.

Follow the money

Ik kijk nog steeds naar geldstromen. Follow the money. Maar heel anders dan toen. Minder naar buiten, meer achter mijn bureau. Digitaler, sneller. Als we signalen hebben dat mensen geld verdienen met illegale praktijken, zoals fraude of drugshandel, vraag ik hun financiële gegevens op bij banken. Ook internationaal. Natuurlijk allemaal volgens de geldende wettelijke regels. Vaak leidt zo’n geldstroom naar andere landen, zoals Dubai of de Britse Maagdeneilanden. Die informatie krijgen wij ook. Elke keer komt er nieuw stukje van de puzzel in beeld. Vaak kom je ook bankrekeningen van andere mensen op het spoor. Mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan een criminele organisatie en daar geld voor krijgen. Het gaat vaak om enorme internationale netwerken.

Afpakken

Als we voldoende bewijs verzameld hebben brengen we de zaak voor de rechter. Dan wordt er vaak een celstraf opgelegd, maar we gaan nog een stap verder. We pakken het criminele vermogen af. We leggen bijvoorbeeld beslag op de huizen die ze met crimineel geld betaald hebben en die verkopen we dan. Mensen in hun portemonnee pakken doet het meeste pijn. Ik vind het goed dat dat gebeurt, want misdaad mag niet lonen.

Jongensboek

Wat ik zo leuk vind is dat ik van A tot Z bij een zaak betrokken ben. Van het eerste signaal van fraude tot en met de rechtszaak. Daar moet ik vaak getuigen. Mijn werk voelt als een spannend jongensboek. Nog steeds. In die 40 jaar is het eigenlijk alleen maar spannender geworden. De belangen zijn veel groter. Toen ik begon, was een fraudezaak van 1 miljoen euro gigantisch. In de jaren negentig ging het om honderden miljoenen, nu om miljarden.

Politie

We zijn meer gaan samenwerken met andere organisaties. Zo werk ik tegenwoordig als FIOD-man ook bij de politie. Ik doe daar financieel recherchewerk, dus ook weer geldstromen volgen. De politie is meer van het boeven vangen, wij zijn meer boekhouders. Als je dat combineert kom je heel ver. Boeven worden steeds slimmer, maar wij ook. Zo werken we elke dag aan een financieel veilig Nederland.”

Fred Roosen
Rechercheur FIOD

Zie ook

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina