Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: Balans vinden tussen invorderen en perspectief bieden

Het kabinet heeft de economische steunmaatregelen voor ondernemers verlengd. Jasper Graaff, voorzitter van de Kennisgroep invordering & civiel recht, werkt mee aan de wet- en regelgeving voor deze groep: "Ik moet ervoor zorgen dat we niet alleen kijken naar korte termijnoplossingen. Ons doel is om een balans te vinden tussen invorderen en perspectief bieden aan levensvatbare ondernemingen."

''Onze kennisgroep is de kennisbron rondom invordering en civiel recht. De groep heeft 10 leden. Alle leden werken binnen de afdeling Invordering en zijn 1 dag per week beschikbaar voor de kennisgroep. In de praktijk geven wij onder andere antwoord op juridische vraagstukken van collega’s. Zo vraagt het ministerie van Financiën ons regelmatig om input op een nieuw beleidsvoorstel, onder meer op het uitstelbeleid voor ondernemers.

16 miljard euro uitgesteld aan betaling

Zo’n 250.000 Nederlandse bedrijven en zzp’ers vroegen het afgelopen jaar door corona uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst. In totaal gaat het om een bedrag van zo’n 16 miljard euro. Het is belangrijk dat alle ondernemers die een verzoek tot uitstel van betaling indienen vlot worden geholpen met de terugbetaling. Dat betekent een hoop extra werk voor ons. Je kunt denken aan het behandelen van de verzoeken om uitstel, of het monitoren van betalingsregelingen.

Lang niet alles is geautomatiseerd. Als een ondernemer zich niet aan de voorwaarden houdt, dan moeten wij het uitstel intrekken en de belastingschuld invorderen. Dat kan weer leiden beroepschriften tegen het intrekken van het uitstel. Dat voorkomen we uiteraard liever, dus dan nemen we tussentijds contact op met een ondernemer hoe wel aan de voorwaarden voldaan kan worden.

Op dit moment werven we ook nieuwe collega’s voor de invordering. Maar alleen met het binnenhalen van collega's zijn we er niet. Voordat zij daadwerkelijk met dossiers aan de slag gaan, leiden we ze eerst uitgebreid op.

Terugbetalingsregeling

Wij bieden als Belastingdienst nu uitgebreide uitstelmogelijkheden voor ondernemers. Het uitstellen van grote posten, zoals de omzetbelasting en loonheffing, komt veel voor. Ondernemers kunnen tot 1 juli een terugbetalingsregeling aanvragen. Wie gebruik maakt van het bijzonder uitstel, kan de nog te betalen belasting vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden aflossen. Normaal hanteren we voor uitstel van betaling een periode van maximaal 12 maanden.

Kansen en uitdagingen

De Belastingdienst is onderdeel van een complex speelveld. Wij zijn als organisatie grotendeels afhankelijk van politieke beslissingen. Dat is een uitdaging. Wetswijzigingen duren doorgaans jaren. Maar door COVID-19 verlopen dit soort processen momenteel heel snel. Zulke wijzigingen hebben vaak directe consequenties voor ons werk. Het gaat om lastige beslissingen. Ons doel is om een balans te vinden tussen invorderen en perspectief bieden aan levensvatbare ondernemingen.

Kansen in communicatie

Aan de andere kant liggen er kansen om onze dienstverlening verder te verbeteren. Mensen sturen ons levensverhalen. En dan reageren wij bijvoorbeeld met een brief, omdat dat nou eenmaal zo werkt in onze processen. Even bellen met een ondernemer werkt vaak beter. Zo krijg je een volledig beeld en kun je wellicht samen tot een oplossing komen. Gelukkig zet onze organisatie daar nu veel meer op in.”

Meer informatie

Deel deze pagina