Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Automatische Winstaangifte is gemak en tijdwinst voor zzp’ers

Meer gemak en tijdwinst voor zzp’ers door minder foutieve aangiftes. Dat is het voordeel van de Automatische Winstaangifte die de Belastingdienst ontwikkelde met onder andere softwareontwikkelaar Informer. “Met deze module kunnen zzp’ers met boekhoudsoftware vanaf nu zelf makkelijk hun winstdeel aangifte Inkomstenbelasting indienen”, legt Jeroen van Hulten, programmamanager digitale dienstverlening bij Belastingdienst MKB uit.

In de Automatische Winstaangifte word je als zzp’er geholpen bij het invullen van je gegevens door een aantal handige controlevragen. Hierdoor weet de ondernemer zeker dat hij de juiste gegevens invult”, stelt Jeroen. De module haalt en controleert de gegevens uit de boekhoudsoftware en zorgt dat het winstdeel samengesteld wordt. Het winstdeel wordt vervolgens geüpload en overgenomen in de aangifte Inkomstenbelasting op Mijn Belastingdienst. Dit maakt aangifte doen voor de Inkomstenbelasting eenvoudig en het voorkomt onnodige fouten.

Meer zekerheid

De Automatische Winstaangifte is volgens Jeroen vooral ontwikkeld om zzp’ers te helpen, die nu zelf hun aangifte Inkomstenbelasting indienen via Mijn Belastingdienst. “We zien dat zzp’ers het samenstellen van de jaarcijfers vanuit hun administratie ingewikkeld vinden. Hierdoor sluipen er ongewild foutjes in hun aangiftes”, legt hij uit. “De Automatische Winstaangifte verbetert de kwaliteit van aangiftes en tegelijk wordt de onzekerheid weggenomen die veel zzp’ers hebben bij het invullen van hun aangifte Inkomstenbelasting.”

Kant-en-klare module

CEO van Informer Peter Potters is enthousiast over de Automatische Winstaangifte. “Het is een unieke module, omdat we voor het eerst de fiscale controle toevoegen aan een boekhoudprogramma voor kleine ondernemers”, aldus de CEO. Voordeel voor de zzp’er is volgens Peter dat die nu aan de hand van bepaalde vragen kan controleren welke aftrekposten mogelijk zijn? “Bijvoorbeeld over de bijtelling van een auto van de zaak of aftrekkosten voor representatie.”

Peter verwacht dat ondernemers minder bang zullen zijn om fouten te maken bij het invullen van hun aangifte. “Die wil vooral weten: doe ik het goed?” Het bedrijf van Potters was vanaf het begin nauw betrokken bij het ontwikkeltraject van de module. “De Belastingdienst zorgde voor de ontwikkeling en wij voor het uitgebreide testen in ons boekhoudprogramma.”  

Boekhoudsoftware

CEO Thomas Vles van Tellow denkt dat de Automatische Winstaangifte zzp’ers veel gaat opleveren. “Veel zzp’ers doen geen of te laat aangifte en maken onnodige fouten”, vertelt hij. Dit komt volgens de CEO door gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. “Met name de winstaangifte wordt als complex ervaren”, stelt Thomas. Aangifte doen is volgens hem hierdoor een hele uitdaging voor zzp’ers. “Ze zijn vaak uren bezig en weten achteraf nooit helemaal zeker of ze het goed hebben gedaan.” Met AWA zijn volgens Thomas minder handmatige berekeningen en stappen nodig, doordat de juiste gegevens automatisch worden ingevuld. “De aangifte Inkomstenbelasting kost hierdoor veel minder tijd en verkleint de kans op fouten aanzienlijk.”

Volgens Jeroen is de Automatische Winstaangifte zo gemaakt dat deze makkelijk te gebruiken is in boekhoudsoftware. "De module is beschikbaar voor aanbieders van boekhoudsoftware. Zij kunnen daar allemaal hun voordeel mee doen en het aanbieden aan hun klanten."

Lees ook

Categorie :

Deel deze pagina