Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Winst door digitale aangifte dividendbelasting

Nog niet lang geleden konden bedrijven hun dividendbelastingaangifte nog op papier doen. Dat zorgde niet alleen voor gedoe voor de bedrijven, maar ook voor de Belastingdienst zelf. Gelukkig kan de dividendaangifte sinds 1 januari 2024 digitaal worden gedaan. Enrico van den Elshout (Productmanager VPB en dividendbelasting), Tim van Hemert (Teamleider CAP Dividendbelasting) en Marianne Rensen-Evers (coördinator CAP heffing dividendbelasting) nemen je mee in het proces van analoog naar digitaal.

Ter informatie!  Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting over dividend dat uitgekeerd wordt als winst aan een aandeelhouder.

Dividendbelasting

Tim vertelt: “We hebben het afgelopen jaar zo’n 82.000 aangiften ontvangen. Dit gaat dan over een bedrag van € 9 miljard. Dit betekent overigens niet dat er 82.000 bedrijven aangifte hebben gedaan. Het komt vaak voor dat een bedrijf meerdere aangiftes per jaar doet. De dividendaangifte is namelijk een tijdstipbelasting en een bedrijf kan dus meerdere keren per jaar aangifte doen. Het komende jaar verwachten we meer aangiften. Door een wetswijziging bij Box 2 is het interessanter om een dividenduitkering te doen tot € 67.000. Het is dus fijn voor de bedrijven dat ze nu ook digitaal aangifte kunnen doen.”

Tim en Marianne

Oud tegen nieuw

Marianne vult Tim aan: “Op dit moment kun je nog op 2 manieren aangifte doen. Via papier, dit is nog een beetje ‘ouderwets’ natuurlijk, maar nu ook digitaal. Dit doen bedrijven via Mijn Belastingdienst Zakelijk, of via de software van de software leverancier. We zijn blij dat dit er nu is. We wilden dit al heel lang, maar er zijn meer organisatieonderdelen die digitale aangiften wilden mogelijk maken. Maar we zijn een relatief klein onderdeel in de organisatie. Dus we snappen dat we niet meteen aan de beurt komen. Maar door de wetswijziging waar Tim al iets over heeft gezegd is het in een sneltreinvaart gekomen.”

Niet alleen makkelijker voor de klant

Enrico licht toe waarom het belangrijk is dat deze digitaliseringsslag is gemaakt: “Vanuit de overheid hebben we als Belastingdienst de opdracht om Belastingaangifte zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Digitaliseren van processen levert daar een belangrijke bijdrage aan. En dat is niet alleen makkelijker voor de klant, maar ook voor ons als Belastingdienst. Het oude (analoge) proces was ook voor ons als Belastingdienst erg arbeidsintensief. Daarnaast duurde het ook langer tot de aangever wist waar die aan toe was. Nu we dit allemaal digitaal doen voelt het al een stuk degelijker. Zeker omdat we nu ook naar een modernere programmeringstaal gaan. En dat is niet alleen veiliger en stabieler, maar zorgt ook voor meer aantrekkingskracht naar nieuwe werknemers."

Tip!  Dividendaangifte doen of meer informatie?

Via Mijn Belastingdienst Zakelijk doet u digitaal aangifte en vindt u meer informatie.

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina