Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Warme koffie en hulp met aangifte bij de Belastingdienstbus

Hoe geef je invulling aan de belofte ‘Een beetje hulp is nooit ver weg’? Door zo dicht mogelijk bij burgers en ondernemers te staan! Daarom stond de Belastingdienst vanaf dinsdag 26 maart met een campagnebus en warme koffie klaar om mensen die hulp nodig hebben bij hun aangifte de juiste richting in te sturen. Bjorn Meijer is unitdirecteur Dienstverlening en was die dag 'het boegbeeld' van de Belastingdienst.

"Toen ik het stadhuisplein opliep, kreeg ik toch een heel bijzonder gevoel van binnen. Ik zag een grote bus staan met erop in dikke koeienletters: ‘De Belastingdienst’ en ‘Zit u er al klaar voor?’. Vervolgens zag ik allerlei collega’s in dezelfde blauwe jasjes druk bezig in gesprek met langslopende burgers en ondernemers. Daar word ik echt trots op”, vertelt een glimlachende Bjorn.

Alledaagse vragen

Bekijk de video van de campagnebus op de Instagram van de Belastingdienst

"De vragen die men aan ons stelden kwam trouwens erg overeen met dezelfde aan onze balies. Over scheiden, zorgkosten en toeslagen. Zo kwam een student langs met de vraag of er met zijn 2e studie nog belastingvoordeel te halen viel. Die hebben we uiteraard verder kunnen helpen door hem naar de juiste informatie te leiden. Het is trouwens niet de bedoeling dat burgers en ondernemers met al hun papieren naar de bus komen, daar zijn de kantoren en balies voor. Maar met de campagnebus proberen we juist in contact te komen met mensen en ze naar onze hulpkanalen te sturen. En tegelijkertijd te wijzen op het feit dat mensen het hele jaar door hulp kunnen krijgen aan onze balies of steunpunten. Niet alleen maar tijdens de aangifteperiode."

Laagdrempelig contact

"De reacties die we kregen waren ook heel positief. Veel complimentjes van voorbijgangers dat het goed is dat de Belastingdienst meer naar buiten stapt. Het geeft me dan ook een goed gevoel dat we juist het contact en vertrouwen van de mensen proberen terug te winnen. Dat maakt voor mij dit initiatief ook heel bijzonder. Een soort van 'kers op de taart' voor persoonlijke dienstverlening dicht bij jou in de buurt. Want we zijn al jaren bezig om het contact met de Belastingdienst laagdrempeliger te maken. Met bijvoorbeeld nieuwe steunpunten in gemeenten of videobellen."

"En of ik volgend jaar weer sta naast de campagnebus? Uiteraard!", aldus de trotse unitdirecteur. De bus staat dit jaar van 26 maart tot half april op 9 locaties door heel Nederland. Zo stonden collega's al in Almere, Middelburg, Arnhem, Leeuwarden en Groningen. De volgende locaties zijn:

  • vrijdag 5 april – Enschede, Hendrik Jan van Heekplein
  • dinsdag 9 april – Heerlen, Promenade
  • woensdag 10 april – Den Bosch, Burgemeester Loeffplein
  • vrijdag 12 april – Zwolle, Rodetorenplein

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina

Op deze pagina