Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

"Vooral het gemak en snelheid van Mijn Belastingdienst-Zakelijk verraste me"

De meeste ondernemers zien op tegen het doen van btw-aangifte. Het helpt als het makkelijker én veiliger kan. Daarom stopt de Belastingdienst langzamerhand met het oude Persoonlijk Domein voor Ondernemers (PDO). Daarvoor in de plaats kunnen ondernemers nu ook terecht in een veiliger en moderner portaal: Mijn Belastingdienst-Zakelijk (MBD-Z).

Marc Jurgens, zzp bedrijfsadviseur bij Nedia stapte over naar het nieuwe Mijn Belastingdienst Zakelijk-portaal. "Via het portaal heb ik alle btw-aangiftes overzichtelijk op een rij en regel ik al mijn belastingzaken op één plek. Vooral het gemak en snelheid van het portaal verraste me. Dezelfde mogelijkheden van het oude portaal worden sneller ingeladen en hebben een meer hedendaagse 'look and feel' gekregen. Dat werkt prettiger. Het oude PDO voelde een beetje gedateerd, zo zag het er ook uit."

"Vroeger moest dat allemaal met papieren formulieren, een natte handtekening en een kopie paspoort."

"Ook fijn dat het door eHerkenning veiliger is", gaat Marc verder. "Want we weten allemaal dat het veiliger moet met alle hacks and ransomware van tegenwoordig. eHerkenning is gebonden aan jouw persoon en je onderneming. Trouwens… met eHerkenning kan je zelf inloggen om je zaken te regelen voor andere (overheids)instanties, zoals de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vroeger moest dat allemaal met papieren formulieren, een natte handtekening en een kopie paspoort. Maar dat 19-eeuwse hoeft voor mij niet meer!”

Steeds meer ondernemers gaan over

Screenshot van Mijn Belastingdienst-Zakelijk.

"Naast Marc maken er ruim 800.000 ondernemers gebruik van het portaal", vertelt Aafje Wiersma, projectleider MBD-Z. "De grootste groep maakt gebruik van het portaal voor de aangifte omzetbelasting. Maar er zijn ook andere kleinere groepen ondernemers die gebruik maken van het portaal, voor bijvoorbeeld loonheffingen en vliegmaatschappijen voor vliegbelasting. Het fijne is dus dat nu al veel ondernemers en organisaties MBD-Z gebruiken en dat er groei in zit. Vorig jaar deden ongeveer een half miljoen ondernemers hun aangifte omzetbelasting nog via het PDO. Nu, ruim een jaar later zien we nog maar 16.000 aangevers via het oude portaal. Daarvoor heeft de Belastingdienst meer dan een miljoen brieven verstuurd, om ondernemers te informeren over de overstap."

Ondersteuning tot de teller op nul staat

"We ondersteunen het oude systeem tot de teller uiteindelijk op nul komt te staan. Als het oude portaal ‘uit’ kan, kunnen we volop focussen op de doorontwikkeling van MBD-Z", aldus Aafje. "Op dit moment zijn we bezig met nieuwe implementaties zoals met iDeal betalen, meer digitale formulieren en een overzicht van verstuurde brieven van de Belastingdienst naar de desbetreffende ondernemer op MBD-Z. We werken er dus hard aan om alles wat de ondernemer nodig heeft in één reis te gieten."

"Daarvoor moeten we nog eerst een knelpunt oplossen. Niet alle ondernemers kunnen nu gebruik maken van MBD-Z", gaat Aafje verder. "Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen. Bijvoorbeeld open fondsen en buitenlandse rechtsvormen. Dit zijn organisaties die geen eHerkenning hebben, omdat ze niet staan ingeschreven in het handelsregister. Zonder inschrijving kan je namelijk geen eHerkenning aanvragen. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Logius zetten we voor hen een tijdelijk identificatiesysteem op. Dat willen we voor 2024 realiseren."

Ter informatie!  eHerkenning aanvragen?

Op Belastingdienst.nl staat meer informatie over hoe je eHerkenning kunt aanvragen. Bekijk ook het overzicht van erkende aanbieders op eHerkenning.nl.

Het aanvragen ervan kost wel geld. Maar er is een compensatieregeling voor de aanschafkosten. Lees meer over de Compensatieregelingen eHerkenning op Belastingdienst.nl. De regeling geldt tot 1 januari 2025. 

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina