Videobellen maakt contact met Belastingdienst gemakkelijker
Iedereen kan vanaf maandag 2 oktober 2023 een afspraak maken voor een digitaal bezoek aan de Belastingdienst. Met de introductie van videobellen vergroten we hiermee de bereikbaarheid voor burgers. “We sluiten beter aan bij de behoefte van mensen om zélf te kiezen hoe zij het contact met de Belastingdienst willen hebben”, legt unitdirecteur Dienstverlening Bjorn Meijer uit.
“Dit kanaal geeft je meer keuzevrijheid, want mensen hebben zélf de regie over het contact met de Belastingdienst. Naast de bestaande fysieke en online kanalen kan dit ook via video vanuit je eigen woonkamer of werkplek”, vertelt Bjorn.
Een proef met videobellen ontstond tijdens de coronapandemie. “Onze collega’s hielpen destijds mensen met het online invullen van hun belastingaangifte. Deze hulp is nu officieel uitgebreid met videobellen. Dit is een digitale balie waar mensen verschillende vragen over hun belastingzaken kunnen stellen. Naast hulp bij aangifte helpen we mensen met zorg- of huurtoeslag of een betalingsregeling”, geeft Bjorn als voorbeelden aan.
“Iedereen kan een afspraak maken via de contactpagina op de website van de Belastingdienst of via de BelastingTelefoon. Daarbij is het niet nodig om een apart programma te downloaden”, stelt Bjorn. “In de afspraakbevestiging per mail staat een beveiligde link naar de afspraak. Die automatische verbinding werkt direct.”
Gemak zonder gedoe
Medewerker Dienstverlening Monique herinnert zich een ontroerend moment waarbij ze videobelde met een meneer met een beperking. Hij kon moeilijk naar kantoor komen. Op deze manier voerde hij toch een persoonlijk gesprek en kon zij hem in de ogen aankijken. “Het gaf mij zo’n fijn gevoel dat ik hem echt kon helpen.” Ook sprak ze een mevrouw die ziek in de woonkamer zat met 2 kinderen op de achtergrond. Deze afspraak kon ook op deze manier doorgaan en had ze geen oppas nodig. “Zowel voor deze mevrouw als voor ons een win-win situatie.”
Naast de reistijdbesparing is er nog een voordeel. Met videobellen kan de burger ook een familielid of adviseur uitnodigen om in te bellen.“Ik maak mee dat kinderen hun ouders helpen tijdens een gesprek. Het is een uitkomst voor gezinnen en mantelzorgers”, vindt Monique.
Bereik van een breder publiek
Ook Bjorn ervaart dat mensen snel gewend raken aan videobellen met de Belastingdienst. “Zij kijken vanuit hun eigen huis graag mee met alle handelingen, als medewerkers hun scherm delen. Het biedt niet alleen gemak, maar maakt persoonlijk contact toegankelijker voor een breder publiek.”
Meer informatie
- Bekijk de contactpagina op Belastingdienst.nl
- Bekijk de video op YouTube waarin collega Fatima vertelt over videobellen
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.