Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

“Starters moeten van ons voldoende tekst en uitleg krijgen” 

UTRECHT - Portret Ferry Hoogerheijde

Veel starters hebben vragen over belastingzaken. Daarom zorgt de Belastingdienst dat er altijd informatie en hulp beschikbaar is. Zoals via een live webinar. Landelijk coördinator startersvoorlichtingen Ferry Hoogerheijde : “Je merkt dat starters de extra hulp waarderen.” 

V.l.n.r: Ferry Hoogerheijde en Marcel Lambrechts (Belastingdienst), Angele Magré-de Monyé en Astrid Ponsioen Pirets (KvK), René van Iersel (Belastingdienst)

Ferry is veteraan op het gebied van voorlichting voor startende ondernemers over belastingzaken. Hij doet dit al meer dan 15 jaar. Op 10 april geeft hij weer samen met zijn collega’s een presentatie tijdens een live webinar. Dit gratis online event organiseert de Belastingdienst in samenwerking met de Kamer van Koophandel (KvK). Starters krijgen informatie over de belangrijkste belastingregelingen. Ook krijgen zij tips voor het bijhouden van een goede administratie. En vragen kunnen ze meteen stellen via de chat. 

Concrete voorbeelden 

Ferry legt uit: “We gaan in op onderwerpen waar starters over moeten nadenken als ze gaan ondernemen.  Zo blijkt uit evaluaties van eerdere webinars dat er behoefte is aan praktische uitleg en voorbeelden, omdat de routine en de handvatten nog ontbreken. In het webinar geven we daarom ook veel concrete voorbeelden. 

Je merkt in gesprekken met ondernemers dat ze goed zijn in wat ze doen. Maar ondernemen vergt een uitgebreide voorbereiding. Je moet weten wat je aan administratie moet bijhouden, en hoe je je fiscale zaken regelt. Het belangrijkste is dat startende ondernemers weten dat zij altijd hulp kunnen krijgen. Dat geeft hen gemoedsrust, zodat zij weer ruimte in hun hoofd vrij kunnen maken voor hun onderneming.” 

Een webinar is een laagdrempelige manier om mensen te informeren

Na al die jaren vindt Ferry het nog steeds leuk om in gesprek te gaan met starters. “Ik merk dat wat wij doen wordt gewaardeerd. Je moet bedenken dat de helft van alle ondernemers de aangifte en administratie zelf regelt. Het is dus erg belangrijk dat ze van ons voldoende tekst en uitleg krijgen. Ik zeg ‘we’, want ik doe het niet alleen. De presentatie doen we met 3 collega’s per keer. Achter de schermen werken nog vele collega-vakspecialisten van de Belastingdienst mee. Zij zorgen voor het beantwoorden van alle vragen van de deelnemers tijdens het interactieve webinar. Die kunnen zij stellen via de chat tot een half uur na afloop.” 

Altijd hulp bij vragen 

“Zo’n webinar is echt een heel prettige en laagdrempelige manier om mensen te informeren. We hebben doorgaans dan ook veel aanmeldingen,” zegt Ferry enthousiast. "Maar we bieden ook op andere manieren hulp aan starters. Want de één zoekt liever naar antwoorden op een website, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een webinar of het bellen met een specialist. 

Ik raad starters aan om eens rond te neuzen op de website Goede Start belastingdienst. Daar staat veel informatie over fiscale onderwerpen speciaal op hen gericht . Voor wie liever luistert naar informatie, zijn er enkele informatieve podcasts waarin veel onderwerpen voor startende ondernemers worden behandeld. Wie dan nog vragen heeft, kan die via de chat op de site stellen aan een expert. Ook videobellen behoort tot de mogelijkheden.  Zo bieden we een heel palet aan mogelijkheden aan ondernemers om hulp te krijgen.” 

Ben je beginnend ondernemer en heb je vragen die je graag aan een expert van de Belastingdienst wilt stellen? Meld je dan aan voor het interactieve webinar op 10 april op de site van Goede Start Belastingdienst. Daar staat ook veel informatie over belastingregelingen voor beginnende ondernemers. 

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina