Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Stand van zaken uitspraak Hoge Raad over box 3

De Hoge Raad oordeelde op 24 december 2021 dat de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens de uitspraak mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen worden belast.

Verwerking uitspraak Hoge Raad

Wij begrijpen dat u graag zo snel mogelijk hoort of en hoeveel geld u terugkrijgt. Het uitwerken van de uitspraak is complex en wij zijn hierin afhankelijk van politieke besluitvorming. Het gaat om veel mensen en veel geld. Het moet dus goed en zorgvuldig worden uitgevoerd. Het kabinet wil hier daarom zorgvuldig naar kijken en komt uiterlijk 1 mei met een besluit.

Uitspraak massaal bezwaar

In reactie op deze uitspraak deed de Belastingdienst vandaag uitspraak in de zogenaamde massaal bezwaarprocedures box 3 over de jaren 2017 t/m 2020 van de Hoge Raad en gepubliceerd in de Staatscourant.

Ter informatie!  Wat betekent deze uitspraak en wat kunt u nu doen?

De uitspraak geldt in eerste instantie voor alle mensen die meedoen aan de massaal bezwaarprocedure box 3. We werken nauw samen met het Ministerie van Financiën om varianten voor het rechtsherstel uit te werken. Een uiteindelijke beslissing wordt uiterlijk 1 mei genomen bij de Voorjaarsnotabesluitvorming. Als burgers zich hebben aangesloten bij de massaal bezwaar procedure hoeven zij nu niets te doen. Zij ontvangen vanzelf bericht.

Voor de mensen die over deze jaren géén bezwaar maakten, wordt bekeken of ook zij rechtsherstel moeten krijgen. De beslissing hierover valt ook uiterlijk 1 mei. We vragen burgers om op dit moment nog niets te doen, omdat onze collega’s hun telefoontje of bezwaar nog niet kunnen beantwoorden of behandelen. Eerst is besluitvorming in het kabinet nodig.

Wij versturen géén definitieve aanslagen

De uitspraak is geldend recht vanaf 24 december 2021 en geldt dus ook voor alle belastingaanslagen die op of na 24 december 2021 worden opgelegd. Het arrest kan nog niet in de lopende processen en ict-systemen van de Belastingdienst worden verwerkt. Daarom worden er op dit moment geen definitieve aanslagen verstuurd aan de mensen met box 3-vermogen. Dit geldt niet als een aanslag dreigt te verjaren of als er een belang is voor de belastingplichtige. Deze aanslagen worden hersteld zodra er duidelijkheid is. U hoeft daarvoor nu niets te doen.

Uitspraak niet verwerkt in voorlopige aanslagen 2022

Ook de voorlopige aanslagen over 2022 worden nog opgelegd zonder dat rekening is gehouden met het arrest van de Hoge Raad. De Belastingdienst vindt het belangrijk dat mensen hun voorlopige teruggaaf ontvangen en een te betalen aanslag verspreid over het jaar kunnen betalen. De definitieve aanslag over 2022 zal in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad worden opgelegd. Zij hoeven daarvoor nu niets te doen.

Doe gewoon aangifte in maart

Tijdens de uitspraak van de Hoge Raad waren de voorbereidingen voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 al in de eindfase. Hierin is het arrest van de Hoge Raad daarom nog niet verwerkt. U kunt vanaf 1 maart gewoon aangifte inkomstenbelasting doen zoals gebruikelijk. Ook waar het gaat om het invullen en verdelen van sparen en beleggen in box 3. De definitieve aanslag over 2021 zal in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad worden opgelegd.

Wij begrijpen dat iedereen graag zo snel mogelijk hoort of en hoeveel geld zij terugkrijgen. Het uitwerken van de uitspraak is echter complex en vergt politieke besluitvorming. Het gaat om veel mensen en veel geld. Het moet dus goed en zorgvuldig worden uitgevoerd.

Zie ook

Deel deze pagina