Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Samenwerken met de beveiligingssector tegen mogelijke schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst handhaaft op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties voor de loonheffingen, maar vanaf 1 januari 2025 zónder de werking van het handhavingsmoratorium. Hoe heeft de beveiligingsbranche zich voorbereid op deze nieuwe situatie? Hoe reageren de leden van de brancheorganisaties en kunnen ze wel zonder zzp’ers? Ton Menke van het marktteam handhaving arbeidsrelaties en Trees van den Broeck-Oosterhoff, algemeen secretaris van de Nederlandse Veiligheidsbranche over schijnzelfstandigheid.

Ton is lid van het marktteam. Zijn opdracht? Partijen bewust maken van de eigen verantwoordelijkheid bij de kwalificatie van de arbeidsrelaties. Dat doet hij door met elkaar in gesprek te gaan en te spreken over hoe dit dan te doen. "De beveiligingsbranche is één van de sectoren waarin we met brancheorganisaties, werkgevers, vakbonden en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid in gesprek zijn", begint Ton.

Ton Menke: "De Belastingdienst kan als handhaver wetten niet veranderen"

"Al voordat begin 2024 het marktteam goed en wel begonnen was, lag er al een verzoek van het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB) en de Nederlandse Veiligheidsbranche om met de Belastingdienst te praten over de noodzaak van het opheffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025, maar ook over de gevolgen daarvan voor de sector. In de beveiliging heeft namelijk de afgelopen jaren een forse groei van het aantal zzp’ers plaatsgevonden. Tegelijkertijd is het in de beveiligingsbranche (ook op basis van regelgeving) moeilijk voorstelbaar om te werken als zzp’er. Werken in de beveiliging doe je – vanuit wet- en regelgeving (WPBR) altijd onder toezicht en leiding (gezag) van de beveiligingsorganisatie en zij-aan-zij met andere beveiligers."

Wat is schijnzelfstandigheid ook alweer?

Er is sprake van schijnzelfstandigheid als iemand zich presenteert als zzp’er, maar op basis van het arbeidsrecht sprake is van een arbeidsovereenkomst. De werkende loopt dan risico’s omdat deze moeilijker rechten af kan dwingen die een werknemer wel heeft. Zoals bij ontslag en doorbetaling bij ziekte. Een werkgever loopt risico’s omdat bij schijnzelfstandigheid toch nog loonheffingen moeten worden afgedragen en soms ook pensioenpremies. 

Verstoren van de sector

"Flexwerk zal altijd nodig zijn", gaat Trees verder. "Toch zijn wij van mening dat dit ook kan in een dienstverband, zonder enige kans op schijnzelfstandigheid. Het liefst hebben we iedereen in dienst, maar ik snap dat niet iedereen dat wil. Daarom kijken we ook, naast de handhaving van de Belastingdienst, of er andere mogelijkheden zijn om dat gelijke speelveld binnen het dienstverband te creëren. Denk aan de mogelijkheid voor vaste medewerkers om meer zelf hun werkroosters te bepalen wanneer ze willen werken die week, net als zzp’ers."

Trees van den Broeck-Oosterhoff: "Flexwerk zal altijd nodig zijn"

"Maar wat is er nou wel of niet mogelijk? En wat betekent de start van de handhaving begin dit jaar voor zzp-ers en onze bedrijven? Om daar meer duidelijkheid in te krijgen, hebben we juist Ton en zijn collega’s nodig gehad. Als Nederlandse Veiligheidsbranche hebben we ook zelf de stap genomen om onze leden meer bewust te maken over ‘schijnzelfstandigheid’. Leden hebben dat vervolgens opgepakt door bijvoorbeeld aan te kondigen met inzet van zzp-ers te stoppen en hen een dienstverband aan te bieden."

Gesprekken met de Belastingdienst

"Net als de Nederlandse Veiligheidsbranche klopten ook andere organisaties en werkgevers uit de beveiligingssector bij ons aan voor informatie", vervolgt Ton. "Sommigen met hele andere opvattingen over schijnzelfstandigheid, maar wel met dezelfde zorgen. Een van de veel gemaakte opmerkingen is dat de arbeidsmarktsituatie partijen ‘verplicht’ in het geval van ‘piek en ziek’ zzp’ers in te huren omdat anders de diensten niet meer rond te krijgen zijn. Dat horen we als marktteam ook in andere sectoren. Voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie is de reden waarom iemand vervangen wordt niet relevant. Als een zzp’er tijdens de vervanging hetzelfde werk gaat doen als de werknemer die er even niet is, is dat waarschijnlijk schijnzelfstandigheid."

"De Belastingdienst kan als handhaver wetten niet veranderen. Wat we wel kunnen doen is zorgen voor een zachte landing bij het handhaven zonder moratorium. We kunnen bij constatering van schijnzelfstandigheid weliswaar weer correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen loonheffingen opleggen. Maar daarbij houden we wel rekening met het eerdere handhavingsmoratorium. De Belastingdienst gaat niet verder terug met corrigeren dan 1 januari 2025, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van kwaadwillendheid. Dus dat je bewust de situatie als schijnzelfstandige in stand houdt."

"Ook legt de Belastingdienst over kalenderjaar 2025 geen verzuim- en vergrijpboetes voor de kwalificatie van arbeidsrelaties op. Bovendien start de Belastingdienst in de handhaving dit jaar in beginsel met een bedrijfsbezoek. Zo nodig wijzen we opdrachtgevers erop de kwalificatie van de arbeidsrelatie nog eens te duiden in verband met de mogelijke risico’s op schijnzelfstandigheid. Een soort van ‘waarschuwing’."

Zie ook

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina