Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Oude ondernemersportaal vervangen door Mijn Belastingdienst Zakelijk

Sinds eind januari 2024 kunnen alle ondernemers met eHerkenning terecht op Mijn Belastingdienst Zakelijk – óók buitenlandse ondernemers. Eenmanszaken en ZZP’ers kunnen ook inloggen met DigiD. Het oude ondernemersportaal wordt per 1 juli gesloten. Mijn Belastingdienst Zakelijk heeft tal van nieuwe functies en is daarmee veiliger, moderner en gebruiksvriendelijker.

Na circa 20 jaar trouwe dienst is het op 1 juli dan toch echt over en sluiten voor het ‘oude ondernemersportaal’, zoals het algemeen bekend staat (officiële naam: Persoonlijk Domein voor Ondernemers of PDO). Op het portaal konden ondernemers terecht voor hun zaken met de Belastingdienst, zoals het doen van aangifte voor de omzet- of vennootschapsbelasting en het doorgeven van een bankrekeningnummer.

Gefaseerde migratie

Aafje Wiersma: "Ook gaan we de brieven van de Belastingdienst die de ondernemer nu op papier ontvangt, digitaal aanbieden"

Al die functionaliteit is de afgelopen jaren gefaseerd overgezet naar het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. In 2022 stapte de grote groep btw-aangevers – zo’n half miljoen ondernemers – over van het oude ondernemersportaal naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Er bleef slechts een kleine groep van circa 20.000 ondernemers over voor wie het vooralsnog niet mogelijk was om de overstap te maken.

eHerkenning

"Dat ging om ondernemingen die zich niet kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)– zoals bedrijven die in het buitenland geregistreerd staan – en dus geen eHerkenning konden aanvragen", zegt Aafje Wiersma, productmanager Interactie Online Zakelijk bij de Belastingdienst en projectleider van de migratie van deze laatste groep van het oude ondernemersportaal naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. "En zonder eHerkenning kun je niet inloggen bij Mijn Belastingdienst Zakelijk."

Actief nabellen

Inmiddels is er een oplossing bedacht en kunnen ondernemers die zich niet kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) ook eHerkenning aanvragen. Alle 20.000 ondernemers die het betrof kregen hierover een brief en een groot deel is actief nagebeld. De enige, zeer kleine groep die voorlopig nog geen ketenmachtiging kan regelen via eHerkenning zijn de buitenlandse intermediairs. Ze kunnen wel inloggen voor zichzelf, maar niet voor hun klanten (de zogeheten ketenmachtiging). Daar zal spoedig een oplossing voor komen.

Belastingtelefoon of leverancier

Wiersma raadt ondernemers die vragen hebben over de overstap naar MBDZ aan om de Belastingtelefoon te bellen. "Hebt u als ondernemer vragen over de aanschaf van eHerkenning, neem dan contact op met uw leverancier van eHerkenning".

Gebruiksvriendelijker

Mijn Belastingdienst Zakelijk biedt diverse functies die het oude ondernemersportaal niet had. "Het is veiliger, moderner en gebruiksvriendelijker", zegt Wiersma. "Zo werken we stap voor stap aan het responsief maken van Mijn Belastingdienst Zakelijk voor mobiele telefoons en tablets. Schermen worden hiermee aangepast aan het formaat van het device. In augustus krijgen de schermen voor de btw-aangifte deze nieuwe look, inclusief de thuispagina van het portaal. Verder kun je vanaf augustus tot 6 jaar terug je btw-aangiften opzoeken. Dat is nu 2 jaar. Met deze verandering vervullen we een veelgehoorde wens van ondernemers."

Betere dienstverlening

Ook na augustus blijft het portaal continu in ontwikkeling, zegt Wiersma tot slot. "We zijn nu bezig met het toevoegen van de Nederlandse én Europese kleineondernemersregeling. Ook gaan we de brieven van de Belastingdienst die de ondernemer nu op papier ontvangt, digitaal aanbieden. Dit alles uiteraard om onze dienstverlening op een nog hoger plan te brengen."

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina